Skip to main content

Χρηματοδότηση υπό σκληρούς όρους στην ΕΒΖ από Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί την πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας και επιμένει στο σχέδιο "5+7" για την αναχρηματοδότηση της εταιρείας.

 Το βράδυ της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε πως θα επαναχρηματοδοτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και θα πως θα προχωρήσει, στη συνέχεια,  στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της υπό τους εξής όρους:

- Πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία

- Χρηματοδότηση με σταδιακές εκταμιεύσεις, με 5 + 7 εκατομμύρια ευρώ.

- Έγκριση των παραπάνω από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Τράπεζα παρέμεινε αμετάπιστη στο χρηματοδοτικό της πλάνο και δεν αποδέχθηκε την πρόταση της διοίκησης της ΕΒΖ για την καταβολή ποσού 12-15 εκατομμυρίων. Αυτό το ποσό ζητούσε η εταιρεία προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί, στους οποίους από την περυσινή καμπάνια οφείλονται 8 εκατ. ευρώ, αλλά και για να έχει το κεφάλαιο κίνησης για να υποστηρίξει τη φετινή καλλιεργητική σεζόν.

Πιθανότατα η τελική πρόταση της πιστώτριας Πειραιώς θα συζητηθεί από το δ.σ. της ΕΒΖ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Όπως μαθαίνει η Voria.gr, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα περάσει από όλα τα μέλη της διοίκησης, καθώς, όπως αναφέρουν, θεωρείται αδύνατο με αυτά τα κεφάλαια να μπορέσει η εταιρεία να διαχειριστεί τις ανάγκες της νέας καμπάνιας, ακόμη και αν δεν εξοφληθούν πλήρως οι παραγωγοί.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα, τα 7 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 12 εκατ. που συμφωνεί να χορηγήσει, προτίθεται να τα δίνει με το που θα επιτυγχάνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ.

Η εταιρεία, αλλά και οι παραγωγοί που πήραν το ρίσκο και έσπειραν ως τώρα 45.000 στρέμματα, βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση. Από αυτό το γκρίζο τοπίο δεν εξαιρούνται οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, για τους οποίους από τη διοίκηση της εταιρείας προτάθηκε μείωση αποδοχών κατά 50% για το διάστημα από 1ης Απριλίου μέχρι και 30 Ιουλίου.

Όλα πλέον δείχνουν ότι οι επόμενες κρίσιμες ημέρες θα είναι αποφασιστικές για την ΕΒΖ, η οποία ίσως πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επιβίωσης αφού εκτός από την Πειραιώς, καμία άλλη τράπεζα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για δανειοδότηση της εταιρείας, έστω και με αντάλλαγμα μέρος του προϊόντος που θα παραχθεί.