Skip to main content

ΕΒΕΘ σε Χατζηδάκη και ΑΑΔΕ: Η διασύνδεση POS με ταμειακές χρειάζεται αποσαφήνιση

Σε επιστολή του ΕΒΕΘ υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκδοθεί μία εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει πλήρως όλα τα θέματα είσπραξης μέσω POS

Τα «σοβαρά προβλήματα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές» επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκδοθεί μία εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει πλήρως όλα τα θέματα είσπραξης μέσω POS, εκδιδόμενων τιμολογίων, από επιχειρήσεις που έχουν χονδρικές και λιανικές πωλήσεις.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφει ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, είναι το ακόλουθο:

«Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί, Αγαπητέ κύριε Διοικητή,

Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποδεικνύεται ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο εγκυμονεί την πιθανότητα πολλών κινδύνων και λαθών.

Αναφέρεται από μέλη μας ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες ποσότητες αναβαθμισμένων POS ώστε να είναι δυνατό να συνδεθούν με τις επίσης αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές. Ως γνωστόν, τα αναβαθμισμένα POS πρέπει να διατεθούν από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα προς τα υπόχρεα καταστήματα λιανικής πώλησης. Αναφέρεται ότι αυτό δεν καθίσταται δυνατό εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσης με ποιο τρόπο θα γίνεται η είσπραξη μέσω POS, εκδιδόμενων τιμολογίων από επιχειρήσεις που έχουν χονδρικές και λιανικές πωλήσεις. Ως γνωστόν, η αποκλειστική σύνδεση ενός POS με ταμειακή μηχανή αποκλείει κάθε δυνατότητα είσπραξης του αντιτίμου οποιασδήποτε συναλλαγής πραγματοποιείται με την έκδοση τιμολογίου.

Κατόπιν αυτού, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εκδοθεί μία εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει πλήρως το τι οφείλουν να πράξουν οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα και τριβές μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών».