Skip to main content

ΕΒΕΘ: ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Ιράν

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μετά την επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής στην Τεχεράνη, τόνισε ότι η αποχή μεγάλων εταιριών της Δύσης δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες
Περιορισμένες τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά είναι σήμερα οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Ιράν, καθώς σε ποσοστό 99% αφορούν στο αργό πετρέλαιο που εισάγει η χώρα μας. Ωστόσο, η αποχή μεγάλων εταιριών της Δύσης από την ιρανική αγορά, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθός της (73 εκατ. άτομα) και τον αυξημένο νεανικό πληθυσμό της (το 50% είναι κάτω από 30 ετών) δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, επ΄ευκαιρία επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής στην Τεχεράνη, στις 6-10 Νοεμβρίου. Στην αποστολή συμμετείχαν 21 εταιρίες, που συζήτησαν με ιρανικές επιχειρήσεις την προοπτική συνεργασιών.

«Η ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Μπακατσέλος και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ακολουθήσουν την έντονα ανοδική πορεία των ελληνοτουρκικών την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ακόμη πως το Ιράν αποτελεί στρατηγική χώρα στην Κεντρική Ασία, με άμεση πρόσβαση σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Κίνα και χώρες της Κασπίας.

Με βάση την πρόσφατη ετήσια έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, τομείς με σημαντική δυναμική συνεργασίας στο Ιράν είναι οι ακόλουθοι: (δυνατότητα συμμετοχής σε επενδυτικά σχέδια κατασκευής διυλιστηρίων, πετροχημικών εργοστασίων, ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, μονάδων βιολογικού καθαρισμού - αξιοποίηση ελληνικής τεχνογνωσίας σε προγράμματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας κ.λπ.), κατασκευές (δυνατότητα συμμετοχής σε στεγαστικά προγράμματα, κατασκευής ή εκσυγχρονισμού δρόμων, λιμένων, σηράγγων κλπ), ενέργειατηλεπικοινωνίες, αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα, ναυτιλία, τουρισμός, αλιεία, εισαγωγές τυποποιημένων τροφίμων και ποιοτικού ελαιολάδου, προϊόντων της χημικής βιομηχανίας, δομικών υλικών και εξοπλισμού συσκευασίας.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ συναντήθηκε στην Τεχεράνη με εκπροσώπους των διοικήσεων του Ιρανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ορυχείων, (ICCIM), του Ιρανικού Συνδέσμου Ενώσεων Εργοδοτών (ICEA) και του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου Ιράν (TROI). Ο κ. Μπακατσέλος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ