Skip to main content

East Mediterranean Energy Law Forum: Η ενέργεια και οι νομικές αλλαγές

Με τη συμμετοχή δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών από οκτώ χώρες πραγματοποιήθηκε το East Mediterranean Energy Law Forum.

Τα διεθνή νομικά πλαίσια εξόρυξης πετρελαίου και αερίων, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων, οι νομικές και ρυθμιστικές αλλαγές στις αγορές ενέργειας και πως αυτές επηρεάζουν τη βιομηχανία της ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και η χρηματοδότηση έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο «East Mediterranean Energy Law Forum», στο οποίο συμμετείχαν δικηγόροι και δικηγορικές εταιρείες από 8 χώρες.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στο N.J.V. Athens Plaza, από την Palladian και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης είχε τον συντονισμό του συνεδρίου.

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το κόστος, η εμπειρία καθώς και η υψηλή τεχνολογία που απαιτείται για την έρευνα αλλά και εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ιδιαιτέρως αυτών που είναι μεγάλου θαλασσίου βάθους. Τόνισε επίσης, ότι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις αυξάνουν το κόστος, ενώ παράλληλα αποτελούν εμπόδιο για την έγκαιρη πραγματοποίηση των έργων.

Ο κ. Γιάννης Κουρνιώτης, Partner of Bernitsas Law Firm, Head of the Energy & Environment and Joint Head of the Project Finance & Public Private Partnerships Groups, τόνισε ότι η εξερεύνηση και η παραγωγή υδρογονανθράκων δεν αφορά την παραχώρηση έργων ή υπηρεσιών, αλλά πρόκειται για τη χορήγηση άδειας εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Στη συνέχεια η κ. Ντορίνα Παπαδημητρίου , Δικηγόρος, Δ/ντρια  Νομικής Υποστήριξης Διεθνών Δραστηριοτήτων & Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου και στις σκέψεις για περαιτέρω βελτίωση, σημειώνοντας ότι  τα σημεία όπου απαιτείται η σχετική αναθεώρηση, έχουν ήδη εντοπιστεί στις Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πρόσφατα. Επισήμανε δε, ότι oι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν προκειμένου να επικαιροποιηθεί το καθεστώς σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ώστε το καθεστώς να γίνει περαιτέρω ελκυστικό για επενδύσεις από τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου.

Από τη μεριά της η κ. Όλγα Κάκκαβα, Legal Counsel, Hellenic Hydrocarbon Resources Management S.A., παρουσίασε το ιστορικό των γύρων παραχωρήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, τονίζοντας την εξέλιξη του δικαίου των  αδειοδοτήσεων των υδρογονανθράκων από το 1950 μέχρι σήμερα καθώς και τον τωρινό κομβικό ρόλο της ΕΔΕΥ στην εν λόγω διαδικασία.

Η κ. Μαρία Κυριακού, Head of Nicosia Office - Elias Neocleous & Co LLC, υπογράμμισε τη σημασία της προετοιμασίας ενός καλού σχεδίου εξερεύνησης λαμβάνοντας υπόψη πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον. Επίσης, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε όχι μόνο καλές διεθνείς στρατηγικές, αλλά και τεχνική υποστήριξη και εμπειρία. Εστίασε στο νομικό περιβάλλον της Κύπρου σχετικά με  το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αναφέροντας τον Κυπριακό Νόμο και Κανονισμό και καταλήγοντας στη συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποίησε η Κύπρος με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ιταλία με διάφορες διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον κ. Zvi Nixon, Advocate in E. Landau Law Offices, η παραγωγή φυσικού αερίου κυριαρχείται από μονοπώλιο και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Κατά την παρουσίαση του, αναφέρθηκε στο πλαίσιο του φυσικού αερίου στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στις ανακαλύψεις, στις ρυθμίσεις και στις δυνατότητες του. Επιπρόσθετα, αναφορικά με το μέλλον του φυσικού αερίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  η αύξηση του μεριδίου αγοράς στο Ισραήλ, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους κατασκευαστές και τους καταναλωτές. Αναφερόμενος στον αγωγό αερίου East Med: Tamar, Leviathan, Aphrodite σημείωσε ότι αποτελεί ένα ενεργειακό τρίγωνο μεταξύ των χωρών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ειδική Νομική Σύμβουλος Χρηματοοικονομικών Θεμάτων και Γραμματέας ΔΣ της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. , κ. Χριστίνα Σταμπουλτζή, αναφέρθηκε στην έκδοση εταιρικών ομολόγων ως ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία για την χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εκδόσεις ευρωομολόγων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρθηκε  στην υλοποίηση της χρηματοοικονομικής στρατηγικής του Ομίλου μέσω των τελευταίων εκδόσεων για μείωση του κόστους χρηματοδότησης, διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίων με τη συμμετοχή και διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών και  βελτίωση του προφίλ ωρίμανσης του χρέους του Ομίλου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Bernitsas Law και Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.