Skip to main content

Εάν είχαμε όλοι τρακτέρ ή ήμασταν από τη Βουλγαρία...

Η μαγκιά των αγροτών που κάνουν βόλτα με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κλείνοντας τα τελωνεία και ο σεβασμός στους Βούλγαρους.

Πώς το είχε πει ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος ως Θρασύβουλας στην γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη ταινία «Ο ατσίδας»; Το μόνο σίγουρο πράγμα στη ζωή είναι ο θάνατος! Ε, λοιπόν, το μόνο σίγουρο πράγμα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο είναι τα τρακτέρ στους δρόμους.

Έχουν δεν έχουν δίκιο, οι αγρότες με τη δύναμη των τρακτέρ, την άνεση χρόνου και την ανοχή των κυβερνήσεων κατασκηνώνουν σε κομβικά σημεία, κόβουν την Ελλάδα σε όσα κομματάκια θέλουν, παρεμποδίζουν την κίνηση ανθρώπων και αγαθών και επιφέρουν ακόμη ένα χτύπημα στην πολυτραυματισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο καθένας με τον τρόπο του θα πείτε. Οι οδηγοί του ΟΑΣΘ με το χειρόφρενο, τα βενζινάδικα με τις αντλίες, οι φορτηγατζήδες με το τιμόνι, οι ναυτικοί με την άγκυρα, οι δημοσιογράφοι με την πένα και ούτω καθεξής.

Αν οι αγρότες με τα τρακτέρ έχουν καλύτερο τρόπο πίεσης και μάλιστα καταφέρνουν να πιέζουν όλους τους υπόλοιπους χωρίς κόστος για τους ίδιους, μαγκιά τους.

Μαγκιά τους που κάνουν βόλτα με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρκάρουν στο Λευκό Πύργο, αποκλείουν το αεροδρόμιο Μακεδονία όποτε θέλουν και ψήνουν κοψίδια και πίνουν μπίρες. Το ζήσαμε πέρσι και επαναλαμβάνεται εφέτος. Τροχαία υπάρχει, όχι όμως, για να τους εμποδίσει αλλά για να ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Μαγκιά τους που κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με συνέπεια να βρίσκονται εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτία άνω των 120.000 τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες της γειτονικής χώρας και να υπάρχει ορατός κίνδυνος το λιμάνι να μην μπορεί να υποδεχθεί άλλα πλοία.

Και εμείς αν είχαμε τρακτέρ, τα ίδια θα κάναμε για να βρούμε το δίκιο μας. Και θα τα κάναμε γιατί θα μπορούσαμε. Επειδή η κυβέρνηση και τα στελέχη της που γέμισαν τα βιογραφικά τους με "πτυχία" που απέκτησαν στους αγώνες τους σε δρόμους και διόδια δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με σημερινούς επαναστάτες -με ή χωρίς αιτία- των δρόμων.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η ευαισθησία της κυβέρνησης χαλαρώνει. Μετά την περσινή αντίδραση της Βουλγαρίας με επιστολή στην Κομισιόν για τα μπλόκα του Προμαχώνα οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν πετύχει -ευτυχώς!- να αναχαιτίσουν κάθε επιχείρηση των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων να φθάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να κρατήσουν το τελωνείο ανοιχτό.

Δεν ισχύει το ίδιο με τα μπλόκα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, γιατί προφανώς δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει με τιμωρία.

Σεβασμός, λοιπόν, στα τρακτέρ και στους Βούλγαρους. Όλοι οι υπόλοιποι καλά να πάθουμε...