Skip to main content

Ε.Ε και Βέλγιο υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων τάχθηκαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, λέγοντας ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να αξιολογηθού
Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων τάχθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Υβ Λετέρμ, λέγοντας ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια.

Οι δηλώσεις των Ζ. Μπαρόζο και του Υβ Λετέρμ έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες, εν όψει της Βελγικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινάει τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο από την πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου σημείωσε ότι, όπως είχε τονίσει και προ μηνών κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, η προσέγγιση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και την ΕΕ συνολικά είναι μία ενιαία διαδικασία, το τέλος της οποίας είναι η πλήρης προσχώρηση. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι η σημερινή οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μη συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας.