Skip to main content

Δύσκολες μέρες για τα κομματικά επιτελεία

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα στρατόπεδα των κομμάτων για την εκλογική μάχη

Ως γνωστόν, κάλπες συνεπάγονται ψηφοδέλτια. Και αυτό είναι το θέμα που καίει τους ανά την επικράτεια βουλευτές, υποψηφίους βουλευτές και γενικά τη συμπαθή τάξη των πολιτευτών. Λοιπόν, για να τους βγάλουμε από την αγωνία, ως μια... ευγενική προσφορά του «Τειρεσία», οι τελευταίες πληροφορίες από τα κομματικά στρατόπεδα/επιτελεία αναφέρουν τα εξής:

Το dead line που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στην Πειραιώς για την ανακοίνωση όλων των «γαλάζιων» υποψηφίων είναι ο Ιανουάριος. Για την ακρίβεια, αμέσως μετά τις Γιορτές. Ώστε όλοι να έχουν χρόνο να κάνουν τον (προεκλογικό) αγώνα τους. Αν κι αυτό είναι σχετικό. Οι νυν βουλευτές έχουν εκ των πραγμάτων όλο τον χρόνο δικό τους. Αλλά και οι υπόλοιποι, αν τελικώς οι κάλπες στηθούν Μάιο, θα έχουν τον χρόνο τους. Άλλωστε, όλοι κάνουν δουλίτσα στο παρασκήνιο ήδη. Μην γελιόμαστε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι θα κάνουν μια προσπάθεια να τελειώσουν με αυτή την κρίσιμη εκκρεμότητα ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο. Ξέροντας όμως τους ρυθμούς της Κουμουνδούρου, «ο Τειρεσίας» εκτιμά ότι αν τα ψηφοδέλτιά της ανακοινωθούν πριν τα μέσα Ιανουαρίου θα είναι μεγάλη έκπληξη.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση και στο ΠΑΣΟΚ. Αρχικά, στη Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν ότι θα είναι έτοιμοι από τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά τα πήγαν στα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα σας ενημερώνουμε ότι αν ανακοινωθούν τέλη Ιανουαρίου θα πρόκειται περί μεγάλης επιτυχίας. Λαμβάνοντας υπόψη τον «χρόνο ΠΑΣΟΚ», που όλοι ξέρουμε από το παρελθόν.

Στο μεταξύ και σε κάθε περίπτωση, όλα τα κομματικά επιτελεία δεν κάνουν τίποτα, αν προηγουμένως δεν «ρωτήσουν» τους δημοσκόπους, με τους οποίους συνεργάζονται. Για παράδειγμα, ο Λιβάνιος, στη ΝΔ, είναι το πιο hot πρόσωπο αυτές τις μέρες. Και θεωρείται σίγουρο ότι θα τους έχει πει, για παράδειγμα, ότι αν δεν κάνουν κάτι άμεσα στη Δυτική Μακεδονία, οι γαλάζιοι κινδυνεύουν να δουν εκλογικά «χαλάσματα» στα άλλοτε «κάστρα τους». Γι' αυτό και προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή (και τα σχετικά «δώρα») η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κοζάνη. Και μόνο η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των εκεί λιγνιτικών μονάδων θα είναι μια δημοσκοπική ανάσα. Στην περιοχή, πάντως, ενισχύονται κυρίως τα κόμματα δεξιά της ΝΔ. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, και η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί μια από τις αδύναμες δημοσκοπικά περιοχές για το κυβερνών κόμμα. Εξ ου και η μεγάλη παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, υπό τον πρωθυπουργό, α λα ΔΕΘ, προ ημερών, στην Πάτρα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ειδικότερα ο άξονας Ηλεία – Αιτωλοακαρνανία θα χρειαστεί μεγάλες ενισχύσεις και το Μαξίμου εξετάζει όλες τις εναλλακτικές του. Και σε επίπεδο υποψηφιοτήτων.

Ανάλογα προβλήματα, ωστόσο, δεν έχουν μόνο στην κυβέρνηση. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλες περιοχές. Εκεί, για παράδειγμα, μετρούν και ξαναμετρούν τα ποσοστά τους στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τους πιάνει σύγκρυο. Θα πληρώνουν για χρόνια την ιστορία του Μακεδονικού. Εξ ου και η πρόσφατη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Σέρρες και στη γύρω περιοχή, για παράδειγμα.

Στο δε ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κάνουν κάτι με το λεκανοπέδιο και άμεσα. Βεβαίως, τα ποσοστά τους δεν είναι στα αρχικά πολύ – πολύ χαμηλά, αλλά ξέρουν ότι απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ικανοποιητικά. Κι αν δεν τα πας καλά στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου ψηφίζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, τότε που θα τα πας;