Skip to main content

DW: Θα αναγεννηθεί ο Τσίπρας από τις στάχτες του;

Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση και οι ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου

Εκτενές άρθρο με αφορμή την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Handelsblatt υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας πατάει γκάζι» και  με υπότιτλο: «Σήμερα Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές των πιστωτών. Για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κρίνονται τα πάντα. Θέλει να υλοποιήσει τάχιστα το πρόγραμμα προσαρμογής, ελπίζοντας σε ένα πολιτικό comeback».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται καταρχάς στο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας: «Το ότι ειδικώς ο Τσίπρας βλέπει τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας ‘στα καλύτερα επίπεδα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο', κολακεύοντας μάλιστα τον Ντ. Τραμπ ως ‘στρατηγικό εταίρο', ακούγεται καταρχήν παράξενο από τα χείλη ενός πολιτικού, ο οποίος ανήκει σε ένα κόμμα που καθυβρίζει τις ΗΠΑ ως ‘εχθρούς των λαών'. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα ο ίδιος ο Τσίπρας δαιμονοποιούσε ακόμη τον υποψήφιο Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον μετενσάρκωση του ‘κακού'. Αλλά αυτά ήταν κάποτε. Πλέον ο Τσίπρας χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα. Είναι μέρος μιας μεταμόρφωσης: ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να εξελιχθεί από πολιτικό παρία σε αναγνωρισμένο εταίρο».

Οι προσπάθειες αυτές δεν γίνονται μόνον σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γράφει η εφημερίδα παραπέμποντας στις δηλώσεις που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όταν είπε ότι το Ταμείο είναι πλέον ευπρόσδεκτο στο ελληνικό πρόγραμμα. «[…] Με μεγάλη καθυστέρηση ο Τσίπρας φαίνεται να κατάλαβε ότι η Λαγκάρντ είναι μια σημαντική σύμμαχος στις προσπάθειές του για ελάφρυνση του χρέους».

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα;

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, την οποία επισκιάζουν, όπως σημειώνεται, τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, η εφημερίδα επισημαίνει: «Θα ήταν ένα μικρό θαύμα εάν η κυβέρνηση κατάφερνε να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα προαπαιτούμενα. Η τελευταία αξιολόγηση καθυστέρησε περισσότερο από έναν χρόνο. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Γι΄ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανεβάζει ταχύτητα. Η εντολή του στους υπουργούς: μέχρι το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το 80% των προαπαιτούμενων. Ο Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής εμπρόθεσμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Οι πιέσεις είναι μεγάλες, και δεδομένης της διαφαινόμενης αλλαγής του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Η απαίτηση του αρχηγού των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Υπό αυτή την έννοια ο Τσίπρας πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικός. Κυρίως όμως η κυβέρνηση της Αθήνας θα πρέπει να πείσει τις χρηματαγορές προκειμένου να μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί του χρόνου και πάλι χωρίς προγράμματα βοήθειας».

Πάντως, όπως καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt, […] με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δεν θα έκλεινε μόνον ένα σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού δράματος. Και στην εσωτερική πολιτική σκηνή θα ξαναμοιραζόταν η τράπουλα». Διότι αν και ο Τσίπρας απογοήτευσε πολλούς ψηφοφόρους του και η ΝΔ προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να βλέπουν στο 26-30%, ποσοστό που απέσπασε περίπου και στις τελευταίες εκλογές. «Πάνω από το 20% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Πρόκειται πιθανότατα ως επί το πλείστον για απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους μπορεί ενδεχομένως να επαναπατρίσει ο Τσίπρας».

Κρίστιαν Λίντνερ περί Grexit και νέου πακέτου

Πιστός στη σκληρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας παραμένει ο πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων. Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung και σε ερώτηση πώς θα διαχειριστεί το κόμμα ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, o Κρίστιαν Λίντνερ απαντά:

«Δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικοτολογίες. Για τέτοια προγράμματα υπάρχουν σαφείς κανόνες. Πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ, να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση εάν το κόμμα του θα συναινούσε σε κούρεμα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που το αξιώσει το ΔΝΤ, ο νεαρός πολιτικός απαντά ότι «και αυτό συνιστά εικοτολογία. Βέβαιο είναι ότι εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle