Skip to main content

DW: Πολιτικό μήνυμα προς την Ελλάδα η αποταμίευση μέρους της δόσης

Η κίνηση ερμηνεύεται από το γερμανικό μέσο ως πολιτικό μήνυμα συγκεκριμένων χωρών αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της.

Πολιτιικό μήνυμα συγκεκριμένων χωρών προς την Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεών της χαρακτηρίζει την αποταμίευση ενός μόνο μέρους της δόσης για τη χώρα μας η Deutsche Welle.

Η αναβολή της έγκρισης του συνόλου της δόσης των 2,8 δις ευρώ στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, αποτελεί αναμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη σημειώνει το γερμανικό μέσο.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν μετά από εισήγηση των θεσμών ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και αποφάσισαν την εκταμίευση 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αποφάσισαν να μην αποδεσμεύσουν τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου γιατί η κυβέρνηση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα παραστατικά για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από την προηγούμενη δόση.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιχείρησαν χθες το βράδυ να υποβαθμίσουν την αναβολή αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δόση θα εκταμιευθεί. Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη προέκυψε την τελευταία στιγμή, γιατί όλοι γνώριζαν ότι χρονικά η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει παραστατικά πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έγιναν το Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης διαβεβαίωνε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακόμη και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης χθες το βράδυ.