Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018
x

DW: «Ο ΠΟΥΤΖΕΜΟΝΤ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ»


Η απόφαση της Βαρκελώνης για αναστολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας και η ανησυχία που προκαλεί το «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν πολλές γερμανικές εφημερίδες στο διαδίκτυο, όσα διαδραματίζονται στην Καταλονία. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο Πουτζεμόντ αναβάλλει την απόφαση για την ανεξαρτησία» σημειώνει: «Απογοήτευση στους δρόμους της Βαρκελώνης. Ο τοπικός πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στην Μαδρίτη για διάλογο. Στην ομιλία του, την οποία ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών".

Tο Spiegel Online παρατηρεί: Ο Κάρλες Πουτζεμόντ δεν εγκαταλείπει τον στόχο μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Αναστέλλει ωστόσο τη διαδικασία, για να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες διάλογο και μια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης. Με την ενέργεια αυτή ο τοπικός πρωθυπουργός απέφυγε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

Σε σχόλιο με τίτλο «Ο Πουτζμόντ φρενάρει λίγο πριν το χείλος του γκρεμού», η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει: «Ο Πουτζεμόντ ο, με περισσή αυτοπεποίθηση, καπετάνιος του πλοίο με το όνομα "Independencia" προκαλεί άξαφνα φόβο στους ανθρώπους. Δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το πλοίο του συγκρούστηκε με παγόβουνο και βυθίζεται πλέον αργά, αλλά σταθερά».

Η Stuttgarter Zeitung σημειώνει: «Η παγκοσμιοποίηση ξυπνά σε πολλούς νοσταλγία για μια εθνική ταυτότητα και απομονωτισμό. Τα μικρά κράτη όμως αποτελούν εμπόδιο και δεν μας επιτρέπουν να βλέπουμε ξεκάθαρα πέρα από την αυλή μας. Θα ήταν παράδοξο αν στην Ευρώπη, την πατρίδα του οράματος για μια πολιτική χωρίς σύνορα, χαραχθούν νέες συνοριακές γραμμές.

Handelsblatt: «Σε εξεταστικό άγχος οι ελληνικές τράπεζες»

Βουτιά 22,4% έκανε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν το ΔΝΤ ζήτησε να ελεγχθεί εκτάκτως η ποιότητα του ενεργητικού τους (AQR). Το αίτημα του Ταμείου δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι. Αντ΄ αυτού τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει, νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, ένα "τεστ αντοχής" των ελληνικών τραπεζών. (…)

Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες απορρίπτουν κάθε έκφραση αμφιβολίας για την οικονομική σταθερότητά τους. Ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας αποκλείει μια περαιτέρω ανακεφαλαιοπόηση των συστημικών τραπεζών.

Μέλος διοικητικού συμβουλίου ελληνικής τράπεζας χαρακτηρίζει "δηλητήριο" κάθε συζήτηση για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες. Εκτιμά ότι το πρωτεύον τόσο για τις τράπεζες όσο και την ελληνική οικονομία είναι να "αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη". Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η κυβέρνηση ολοκληρώνοντας εμπρόθεσμα το πρόγραμμα προσαρμογής μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Το τραπεζικό τοπίο πάντως θα ξεκαθαρίσει το αργότερο τον ερχόμενο Μάιο, όταν η ΕΚΤ παρουσιάσει τα αποτελέσματα του "τεστ αντοχής".

Die Zeit: «Φτώχεια παρά την ανάκαμψη»

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, πολλοί πολίτες όμως δεν μπορούν να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, γράφει η εφημερίδα Die Zeit σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Φτώχεια παρά την ανάπτυξη». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον ιστότοπό της αναλυτικά στο φιλανθρωπικό έργο του αυστριακού Έρβιν Σριμφ, ο οποίος ίδρυσε τον σύλλογο "Βοήθεια για την Ελλάδα" και μεταφέρει όσο συχνότερα μπορεί από την Αυστρία με βαν, από φάρμακα και παιδικές τροφές μέχρι πάνες και ιατρικά μηχανήματα.

Ένα από τα σημεία όπου μοιράζει όσα φέρνει από το εξωτερικό είναι το λιμάνι του Πειραιά. Όπως λέει ο Αυστριακός, οι πρόσφυγες έφυγαν πια από εδώ και ζουν σε κέντρα φιλοξενίας στις παρυφές της πόλης. Εδώ έμειναν οι άστεγοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα αυξάνονται, σημειώνει ο Έρβιν Σριμφ. Λίγο πιο πέρα φοιτητές έχουν οργανώσει ένα μικρό συσσίτιο. Για πολλούς από τους άστεγους θα είναι το μοναδικό ζεστό φαγητό σήμερα, τονίζει ο Αυστριακός.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το 2017 θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Από το 2010 η χώρα έχει λάβει πιστώσεις 250 δις ευρώ. Τα χρήματα όμως χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση του χρέους και τη στήριξη των τραπεζών. Δεν ανακούφισαν τον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν το 67% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο. Ο Έρβιν Σριμφ πάντως πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να βγει από τη δίνη της κρίσης.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ