Skip to main content

DW: Μακρόν ή Λεπέν;

Στη Γαλλία είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα όπου 47 εκατομμύρια πολίτες καλούνται στις κάλπες να επιλέγουν τον διάδοχο του Ολάντ

Μια εκλογική νίκη στη Γαλλία τιμάται πάντα με σαμπάνια και ένα μεγάλο ραντεβού στο Παρίσι του νικητή με τους ψηφοφόρους του. Το ραντεβού της Λεπέν είναι ανατολικά, στο δάσος της Βενσέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατόρθωσε τελικά να πείσει τη δήμαρχο Παρισίων να κάνει τη γιορτή του στον περίβολο του Λούβρου, ανάμεσα στην πυραμίδα και στους κήπους των Τουϊλερί. Τα μέτρα ασφαλείας αναμένονται δρακόντεια.

Η παράδοση-παραλαβή με τον Φρανσουά Ολάντ θα γίνει είτε την Κυριακή 14 Μαΐου οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου προέδρου είτε την επομένη, Δευτέρα 15 του μήνα.

Ο Μακρόν όμως, σε περίπτωση νίκης του, θα έχει να παρουσιάσει άμεσα τον πρωθυπουργό του, το όνομα του οποίου έχει κρατήσει μυστικό, ενώ η Λεπέν έχει προαναγγείλει ήδη ότι πρωθυπουργός της θα είναι ο Νικολά Ντιπόν Ενιάν.

Αύριο η επίσημη πρώτη

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νικητή ή της νικήτριας θα είναι αύριο, ημέρα νίκης στην Ευρώπη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Θα διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων προς την Αψίδα του Θριάμβου, στο πλευρό του Ολάντ, για την επίσημη τελετή στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Μέσα στο μήνα προβλέπονται και οι πρώτες διεθνείς συναντήσεις: στις 25 Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά θα συμμετέχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Σικελία.

Ο χρόνος όμως πιέζει για τις βουλευτικές εκλογές στις 11-18 Ιουνίου. Τα σημερινά ποσοστά που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος, σε συνδυασμό με το ποσοστό συμμετοχής, θα καθορίσουν και τη δυναμική για τον Ιούνιο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle