Skip to main content

DW: Ειρηνοποιός ο Πούτιν στη Συρία;

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να επιβάλλει μια νέα τάξη πραγμάτων - Η εμπειρογνώμων σε θέματα Συρίας Μουριέλ Άσεμπουργκ προειδοποιεί για κλιμάκωση της βίας

Στο ρωσικό θέρετρο Σότσι υποδέχεται σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν σε μια προσπάθεια να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ειρηνική επίλυση του συριακού. Η νέα κινητικότητα από ρωσικής πλευράς σχετίζεται με τη έναρξη και πάλι της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης στις 28 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα των ΗΕ, με στόχο να τεθεί τέρμα στον εμφύλιο στη Συρία που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 330.000 ανθρώπους.

«Κίνδυνος νέας κλιμάκωσης»

Χθες το μεσημέρι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του και το ερώτημα που έθεσε η Deutsche Welle στην Μουριέλ Άσεμπουργκ από ο Ίδρυμα Πολιτισμού και Πολιτικής στο Βερολίνο, είναι εάν ο ρώσος πρόεδρος θεωρείται ως ο νέος ειρηνοποιός στην περιοχή. «Νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός και να συμβάλει στη διευθέτηση και ειρήνευση της διένεξης» υποστηρίζει. «Διατηρώ όμως τον σκεπτικισμό μου για το εάν θα το καταφέρει. Η αντίληψη από τις περιφερειακές δυνάμεις, ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της διένεξης έχει οδηγήσει στο να προσπαθούν να επιβάλουν με στρατιωτικά μέσα τα συμφέροντά τους. Γι αυτό βλέπω τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της βίας».

Η γερμανίδα ειδήμων φέρνει ως παράδειγμα την εξαγγελία του συριακού καθεστώτος ότι θέλει να επανακτήσει την Ράκα και την επαρχία Ίντλιμπ. Υπάρχει όμως και κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας σε περιφερειακό επίπεδο, επισημαίνει η Μουριέλ Άσεμπουργκ. «Κυρίως η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει τη δημιουργία ενός συνεκτικού χώρου για αυτόνομη κουρδική ζώνη βόρεια της Συρίας» σημειώνει. «Ακόμη και το Ισραήλ προσπαθεί να επιβάλει τα συμφέροντά του και να εμποδίσει την παρουσία ιρανικών μαχητών ιδιαίτερα της Χεζμπόλα».

Τα συμφέροντα πάνω από όλα

Κατά συνέπεια η Άσεμπουργκ δεν βλέπει τερματισμό του εμφυλίου, αντίθετα καταγράφει προσπάθειες του Πούτιν να μετουσιώσει την στρατιωτική, πολιτική διπλωματική κυριαρχία που έχει αποκτήσει η χώρα του στη Συρία, σε ρυθμιστικούς κανόνες της διένεξης χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι οι μάχες θα σταματήσουν. Υπάρχουν στρατιωτικά συμφέροντα, που θέλουν να εξασφαλίσουν τόσο η Συρία, όσο και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. «Ο Πούτιν παίζει με την υιοθέτηση πολιτικών διαδικασιών, όπως τη διαδικασία Αστάνα», λέει. «Δημιουργήθηκε αρχές της χρονιάς μαζί με την Τουρκία και το Ιράν. Από αυτήν τη διαδικασία προέκυψαν οι λεγόμενες ζώνες αποκλιμάκωσης. Με αυτές τις ζώνες συνδέονται ελπίδες για συμφωνία εκεχειρίας που θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα», λέει. «Από την άλλη με το "Κογκρέσο των λαών της Συρίας" η Ρωσία προσπαθεί να δρομολογήσει κάτι σαν εθνικό διάλογο ανάμεσα σε αντιπολιτευόμενες ομάδες, όπως και αυτές που πρόσκειται στο καθεστώς».

Βέβαια, για συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να μιλήσει κανείς, προσθέτει η Άσεμπουργκ, που βλέπει πίσω από όλα αυτά τις προσπάθειες της Ρωσίας να αντλήσει νομιμοποίηση για να διευθετήσει τη διένεξη με την τήρηση κάποιων διαδικασιών στο δρόμο για σύνταγμα και εκλογές. «Εάν αυτές οι εκλογές ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του Συμβουλίου των ΗΕ, είναι αμφίβολο».

Ντάνιελ Χάινριχ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle