Skip to main content

DW: Οι Κούρδοι του Ντιγιαρμπακίρ ελπίζουν στην ειρήνη

Η βία μονοπώλησε τα τελευταία χρόνια τη ζωή στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας - Οι Κούρδοι της περιοχής ζητούν ειρηνευτικό διάλογο

Η πόλη Ντιγιαρμπακίρ στην νοτιοανατολική Τουρκία καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Από τότε που η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι συλλήψεις και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Παρόλα αυτά ο πληθυσμός του Ντιγιαρμπακίρ ελπίζει σε διάλογο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και ειρήνη.

Οι περισσότερες μάχες στο Ντιγιαρμπακίρ σημειώθηκαν στη συνοικία Σουρ. Μέχρι πριν από δύο χρόνια η συνοικία έσφυζε από ζωή. Πουθενά αλλού στην πόλη δεν υπήρχαν περισσότερα καταστήματα. Επί ενάμιση χρόνο στην νοτιοανατολική Τουρκία την καθημερινότητα μονοπωλούσαν βομβαρδισμοί, θάνατοι και καταστροφές. Σήμερα η πόλη επιστρέφει σιγά σιγά στην ανάπτυξη θυμίζοντας παλιές καλές εποχές.

Στα κομβικά σημεία των δρόμων που οδηγούν στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχουν ακόμα και σήμερα αστυνομικοί με πολυβόλα και τεθωρακισμένα. Η απαγόρευση εξόδου ωστόσο έχει ανασταλεί. Η περιοχή γύρω από το καταστραμμένο τέμενος Σουλεϊμάν έχει μετατραπεί σε πάρκο, όπου κάθε μέρα συρρέουν εκατοντάδες κόσμου. Εκείνοι που μιλούν στην DW λένε ότι ιδίως το Σαββατοκύριακο το πάρκο γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο, που έρχεται εδώ από περιέργεια, αλλά και επειδή έχει ωραίες αναμνήσεις από το παρελθόν σε εποχές ειρήνης.

Μετά δυσκολίας η ζωή ξαναβρίσκει τους παλιούς της ρυθμούς

Τα καταστήματα στον δρόμο Γκαζί, το εμπορικό κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ, είναι ανοιχτά. Όσο περνά η ώρα, τόσο περισσότερος κόσμος έρχεται από τις γύρω περιοχές στον περίβολο του τεμένους Ουλού. Ένας από αυτούς είναι ο Ρετσέπ Έτσιτς, ιδιοκτήτης ενός από τα καταστήματα στον πολυσύχναστο δρόμο: «Μετά τη δολοφονία του Ταχίρ Ελτσί όλα έγιναν χειρότερα». Ο Ταχίρ Ελτσί ήταν επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου της πόλης και ένας από τους σημαντικότερους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δολοφονήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2015. Μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί. Ο Ρετσέπ Έτσιτς λέει στην DW: «Επί έναν χρόνο δεν επιτρεπόταν σε κανένα να πλησιάσει εδώ. Όλα τα καταστήματα έπρεπε να κλείσουν. Εδώ και ένα μήνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Οι άνθρωποι κατεβαίνουν πια στο δρόμο. Και από τότε που άνοιξε και πάλι το πάρκο στο τέμενος Σουλεϊμάν όλο και περισσότεροι έρχονται στο Ντιγιαρμπακίρ από τις γύρω περιοχές. Όλοι ελπίζουμε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και θα επικρατήσει ειρήνη».

Παρά τις θετικές εξελίξεις η απαισιοδοξία πλανάται ακόμα πάνω από την πόλη. Το γεγονός ότι τερματίστηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ είναι σίγουρα θετικό, αλλά όχι αρκετό, λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) Ρατσί Μπίλιτσι: «Απέχουμε ακόμα πολύ από την ομαλότητα. Τόσο στο ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν όσοι είναι μέλη ΜΚΟ έχουν καταδικαστεί. Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένας αντίπαλος της κυβέρνησης που να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα θα πρέπει να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να σταματήσουν οι διώξεις και να διασφαλιστεί η ελευθερία της γνώμης».

Αράμα Εκίν Ντουράν / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle