Skip to main content

DW: «Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να δράσει»

Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει τον νόμο στην Καταλονία, τονίζει ο Φρανθίσκο Κάχα, πρόεδρος του αντιαποσχιστικού κινήματος Convinencia.

Βαριές κατηγορίες κατά της περιφερειακής κυβέρνησης στην Καταλονία εκτοξεύει σε συνέντευξή του στην DW ο Φρανθίσκο Κάχα, πρόεδρος της καταλανικής αντιαποσχιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Convivencia Civica Catalana (CCC). «Οι μη εθνικιστές (σ.σ. της Καταλονίας) πραγματικά υποφέρουν εξαιτίας της καταστολής βασικών δικαιωμάτων. Η διάκριση εξουσιών είναι μια δημοκρατική νόρμα, η οποία έχει καταστραφεί εδώ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η πολιτική εξουσία στη Βαρκελώνη δεν σέβεται τους νόμους. Πρόκειται για μια προδημοκρατική κατάσταση», τονίζει ο Φρανθίσκο Κάχα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος εξουσιοδοτεί την κεντρική κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις αυτόνομες περιφέρειες όταν αυτές δεν τηρούν το εθνικό δίκαιο. «Το άρθρο 155 δεν προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό που απαιτείται είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, πολύ υπολογισμένο και λεπτομερές προκειμένου να επανέλθουμε στα συνταγματικά θεμέλια και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στην Καταλονία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της CCC, η οποία ιδρύθηκε το 1998, δρα από κοινού με άλλα πολιτικά κινήματα και δημοσιεύει μελέτες που αφορούν την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Καταλονία.

Όπως λέει ο Φρανθίσκο Κάχα, «έχω αναλύσει την ιδεολογία του καταλανικού εθνικισμού και τη φυλετική του βάση. Πρόκειται για μια μορφή ρατσισμού». Ο ίδιος στηλιτεύει την περιορισμένη προβολή από τα καταλανικά ΜΜΕ οργανώσεων που αντιτίθενται σε ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την πολιτική εξουσία. «Υπάρχουν μαύρες λίστες. Μπορώ να σας πω την προσωπική μου εμπειρία. Εγώ έχω αποκλειστεί από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης».

Βολές και κατά της Μαδρίτης

Πάντως ο Φρανθίσκο Κάχα δεν στρέφει τα βέλη του για την πολιτική κρίση στην Καταλονία μόνο εναντίον της καταλανικής ηγεσίας, αλλά κατηγορεί και τη Μαδρίτη για αδράνεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου και για πλήρη ανοχή των αποσχιστών στην Καταλονία, οι ηγέτες των οποίων «γελοιοποιούν το Σύνταγμα και μένουν στο απυρόβλητο σαν μην έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα».

Ο πρόεδρος της CCC διαμαρτύρεται στην DW ότι η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει «εγκαταλείψει τελείως» όσους αντιτίθενται στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. Κατά τη γνώμη του η Μαδρίτη «πρέπει να δράσει τάχιστα, έξυπνα και αποτελεσματικά με ένα σχέδιο για το πώς θα αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Καταλονία. Και όχι στέλνοντας την αστυνομία για να ξυλοκοπήσει το πλήθος. Όμως χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης εμείς μπορούμε να κάνουμε ελάχιστα. Εγώ δεν πρόκειται να βγω στους δρόμους για ένοπλη διαμαρτυρία. Και οι πολίτες δεν θα πρέπει να γίνουν βορά απλά και μόνο για να καλυφθεί η ανικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης», επισημαίνει ο Φρανθίσκο Κάχα.

Κριστίνα Μπάρακ / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle