Skip to main content

DW: Ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο

Οι πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο ανέδειξαν νικητή τον κεντροδεξιό συνασπισμό των κομμάτων PDK, AAK, NISMA, με το ακραίο εθνικιστικό κόμμα VV να ακολουθεί

Οι πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο ενίσχυσαν τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στη μικρή χώρα των Βαλκανίων. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, αποτελούμενος από τρία κόμματα (PDK, AAK, NISMA) με επικεφαλής τρεις πρώην ηγέτες των ανταρτών στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αναδείχθηκε νικητής της αναμέτρησης με ποσοστό 34,7%. Αισθητά ενισχυμένο, στη δεύτερη θέση, βγήκε από τη μάχη της κάλπης το ακραίο εθνικιστικό Κόμμα της Αυτοδιάθεσης (VV) συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,8%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 25,8% περιορίστηκε η Δημοκρατική Λίγκα (LDK) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ισά Μουσταφά. Τέλος, το κόμμα που εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου συγκέντρωσε ποσοστό 5,6%.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου και παλαιότερα διοικητής των ανταρτών του UCK, ως επικεφαλής πλέον της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου (AAK), που ανήκει στον τριμερή συνασπισμό των νικητών, απευθύνθηκε χθες βράδυ σε πανηγυρικό τόνο στους υποστηρικτές του. «Συγχαρητήρια στο Κόσοβο για αυτές τις εκλογές. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας».

Εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Πανηγυρική ατμόσφαιρα επικρατούσε όμως παράλληλα και στις τάξεις των ψηφοφόρων του εθνικιστικού Κόμματος της Αυτοδιάθεσης, οι οποίοι διαδήλωσαν τραγουδώντας και ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες. Οι διαθέσεις τους απέναντι στον συνασπισμό των νικητών ήταν άκρως εχθρικές. Όπως τόνισε ένας διαδηλωτής, «είναι σημαντικό να διώξουμε τους κλέφτες από το Κόσοβο. Όλοι μας είμαστε και νιώθουμε Αλβανοί και υποστηρίζουμε μόνο το Κόμμα της Αυτοδιάθεσης, κανένα άλλο».

Η συμμετοχή στις εκλογές κινήθηκε σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ. Μόλις 41,5% των 1,8 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου προσήλθαν στην κάλπη. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αναμένεται να προσεγγίσει πιο εθνικιστικές θέσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τις ούτως η άλλως δύσκολες σχέσεις του Κοσόβου με τη γειτονική Σερβία.

Dpa, reuters / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle