Skip to main content

DW: Ακροδεξιός ο υποτιθέμενος πρόσφυγας υπολοχαγός;

Το Spiegel ανατρέπει εκδοχή του υπουργείου Άμυνας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για ακροδεξιές πεποιθήσεις του υπολοχαγού

Πως ήταν δυνατόν ένα υπολοχαγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων να εμφανίζεται επί μήνες και ως σύρος πρόσφυγας χωρίς να έχει επαρκείς γνώσεις Αραβικών και να παίρνει εκτός από τον μισθό του και το επίδομα πρόσφυγα; Ήταν ακροδεξιών πεποιθήσεων; Προετοίμαζε όντως τρομοκρατική επίθεση εναντίον κρατικού στόχου για τη χρεωθεί ο ανύπαρκτος σύρος πρόσφυγας; Από τότε που συνελήφθη ο Φράνκο Α. έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός για να διαλευκάνει μια μοναδική περίπτωση στα χρονικά του γερμανικού στρατού. Τόσο η αρμόδια υπουργός Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υποσχέθηκαν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Διπλωματική εργασία «εξτρεμιστική»

Σε αντίθεση με ότι έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό ο γερμανικός στρατός διέθετε από καιρό σοβαρά στοιχεία για το ακροδεξιό υπόβαθρο του υπολοχαγού. Ήδη το 2014, από τις σπουδές του στο φημισμένο γαλλικό στρατιωτικό πανεπιστήμιο Saint-Cyr, που ίδρυσε ο Βοναπάρτης, καταγράφηκαν οι ακροδεξιές του απόψεις και μάλιστα οι καθηγητές του Φράνκο Α. στο πανεπιστήμιο κατέταξαν τη διπλωματική του εργασία με τον τίτλο «Πολιτική Αλλαγή και Στρατηγική Υπονόμευσης» ως εξτρεμιστική και μη συμβατή με τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Επιστήμονας στρατιωτικός από το Κέντρο Στρατιωτικών και Κοινωνικών Επιστημών του γερμανικού στρατού μάλιστα διάβασε την εργασία και σημείωσε στην αξιολόγησή του ότι περιλαμβάνει «εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες». Παρά τις δύο προειδοποιήσεις ο γερμανός προϊστάμενος του Φράνκο Α στη σχολή δεν προχώρησε σε περεταίρω ενέργειες, πειθόμενος από τον ίδιο ότι έγραψε την εργασία υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης και ότι αποστασιοποιείται από το περιεχόμενό της.

Για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας η υπόθεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί φαίνεται ότι είχαν τελικά γνώση της προϊστορίας του υπολοχαγού. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα εντολή στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες να διαβάσουν την διπλωματική εργασία και να τοποθετηθούν. Παράλληλα, ζητά εξηγήσεις από τον τότε προϊστάμενο του γαλλικού πανεπιστημίου, γιατί δεν έδωσε συνέχεια στην υπόθεση, αφού είχε στη διάθεσή του τέτοια στοιχεία. Την περασμένη Τετάρτη που συνελήφθη ο υπολοχαγός, οι αρχές έχουν κατάσχει κινητά τηλέφωνα, λαπ-τοπ, υπολογιστές και όλοι περιμένουν τα συμπεράσματα.  Μυστήριο καλύπτει και το όπλο που πήγε να πάρει από την τουαλέτα του αεροδρομίου της Βιέννης, όπου και συνελήφθη για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το Spiegel κατασκευάστηκε από την French Unique, είναι διαμετρήματος 7,65 χιλ. αν και επειδή είναι 70 χρόνων από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται μεγάλης συλλεκτικής αξίας. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, παραμένει αμφίβολο εάν όντως προετοίμαζε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση με το συγκεκριμένο όπλο   

Τραγικά λάθη

Κοντά σε όλα αυτά, το περιοδικό der Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα αποκαλύπτει σειρά εγκληματικών παραλείψεων από το φάκελο του Φράνκο Α. στην υπηρεσία προσφύγων της Νυρεμβέργης. Λεπτομέρειες από τη συνέντευξη 90 λεπτών αποδεικνύουν ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι πιο βασικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ο γερμανός υπολοχαγός μίλησε σπασμένα Αραβικά που έμαθε στο στρατό, αλλά αντί ο μαροκινός μεταφραστής να συνεχίσει τη συνομιλία στα Αραβικά για να έχει το χρόνο να παρατηρήσει την προφορά του, γύρισε αμέσως στα Γαλλικά. Το ίδιο ανεξήγητο είναι ότι ο υπάλληλος που έθετε τις ερωτήσεις ήταν κι αυτός στρατιωτικός που διέθεσε ο γερμανικός στρατός στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων. Ούτε κι αυτός όμως δεν φάνηκε να παραξενεύεται που ο φερόμενος ως σύρος πρόσφυγας μιλούσε στοιχειώδη αραβικά.

Ο Φράνκο Α. περιέγραψε την επινοημένη ιστορία του με πολλές λεπτομέρειες. Εμφανίστηκε ως γιος χριστιανού φρουτοπαραγωγού από την περιοχή Τελ αλ Χασέλ της Συρίας, μέλος της χριστιανικής μειονότητας. Δικαιολόγησε το ότι δεν ξέρει Αραβικά με το ότι τελείωσε το γαλλικό γυμνάσιο «Mission Laique Francaise», το οποίο υπάρχει μεν, αλλά στο Χαλέπι, 20 χιλιόμετρα από τον υποτιθέμενο τόπο διαμονής του. Στη διήγησή του είπε ότι ήταν στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους, επειδή το επίσης υποτιθέμενο όνομά του Μπέντζαμιν Ντέιβιντ έμοιαζε με εβραϊκό. Μίλησε για τραύματα από θραύσματα οβίδας στον ώμο, αλλά ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνει γνωμάτευση από γιατρό, στην περίπτωσή του οι υπάλληλοι ούτε καν τον κόπο δεν έκαναν να τα δουν. Για όλα αυτά ο γερμανός υπολοχαγός κράτα το στόμα του κλειστό

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle