Skip to main content

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη βουλγαρική οικονομία

Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις των οίκων Economist και Moody’s για τους δείκτες ανάπτυξης της Βουλγαρίας τα δύο επόμενα χρόνια.
Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις τόσο του  Economist όσο και της  Moody’s για τους δείκτες ανάπτυξης της Βουλγαρίας. Η εν λόγω εξέλιξη, είναι σύμφωνα με τους δυο οίκους, αποτέλεσμα της περιορισμένης πρόσβασης της χώρας σε εξωτερική χρηματοδότηση, της γενικότερης κακής οικονομικής προοπτικής της ευρωζώνης, της έλλειψης ξένων επενδύσεων και φυσικά των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Κατά τον  Economist το ΑΕΠ της χώρας το 2009 θα συρρικνωθεί με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 5,3%, ενώ το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αναμένεται μεγαλύτερος του 0,4 %. Η παρούσα εκτίμηση φέρνει το ρυθμό ανάπτυξης των δυο συγκεκριμένων ετών σε πλήρη αντίθεση με αυτό του 2008 που ήταν 6%.

Λόγω περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, πτώσης των τιμών των τροφίμων και χαμηλών παγκόσμιων τιμών πετρελαίου ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ολισθαίνει από το μέσο όρο 7,8% του 2008, σε 3,2% το 2009 και 3% το 2010 σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Επιπλέον συνέπεια της μείωσης της εγχώριας ζήτησης θα είναι κατά τις προβλέψεις ο περιορισμός του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών  από 25% του ΑΕΠ το 2008, σε περίπου 12% του ΑΕΠ το 2009 και 10% το 2010.

Όσον αφορά στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, στη σχετική ανάλυση αναφέρεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2009 μειώθηκε σε 173 εκατ. λέβα (1,95583 λέβα: 1 ευρώ), ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ανερχόταν σε 3,8 δισ. λέβα.

Στην ανάλυση γίνεται λόγος για ενδεχόμενους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα εξαιτίας της απόφασης του κεντροδεξιού κόμματος GERB να σχηματίσει κυβέρνηση άνευ πλειοψηφίας. Ακόμα υπογραμμίζεται ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται  να συνεχισθεί η  επιτήρηση της Βουλγαρίας και να απαιτηθούν μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα καθώς  και απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, εκτιμάται ως πιθανό το ενδεχόμενο, δεδομένου του υψηλού εξωτερικού χρέους και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η Βουλγαρία να χρειαστεί να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Moody’s

Ο οίκος Moody’s από την πλευρά του εκτιμά πως η Βουλγαρία θα παρουσιάσει ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στα έσοδα τα οποία αντισταθμίστηκαν από την είσοδο της χώρας σε αυτή με πλεονάζοντα προϋπολογισμό. Με αυτό τον τρόπο η μείωση των δημόσιων εσόδων δεν οδήγησε σε μεγάλο έλλειμμα.

Το έλλειμμα για το 2009 υπολογίζεται να προσεγγίσει το 2,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 3% το 2008. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5% .

Επίσης αναφορά γίνεται και στο ότι η αξιολόγηση Baa3 στα κρατικά ομόλογα και η σταθερή προοπτική υποστηρίζονται από την αυστηρή οικονομική πολιτική και τη χαμηλή επιβάρυνση ως προς το χρέος.

Όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) που προσέλκυσε η χώρα παρουσίασαν μείωση της τάξης του 50% το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Με στοιχεία της βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας, οι ΑΞΕ στη Βουλγαρία τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2009 ανήλθαν μόλις σε 1,563 δισ. ευρώ (4,6% του ΑΕΠ), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 αντιστοιχούσαν σε 3,272 δισ (9,6% του ΑΕΠ).

Όπως ανέφερε ο κ.  K. Kolev, αναπληρωτής πρόεδρος του βουλγαρικού Συνδέσμου Βιομηχανίας, αρκετές επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν το 2009 στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο, αυτού του είδους οι επενδύσεις δεν είναι εξίσου επιθυμητές με τις επενδύσεις στη βουλγαρική βιομηχανία.

Το ίδιο διάστημα το ισοζύγιο πληρωμών της Βουλγαρίας εμφανίστηκε αρνητικό κατά 888 εκατ.  ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν θετικό κατά 1,271 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, μόνο το μήνα Ιούνιο το ισοζύγιο πληρωμών εμφανίστηκε θετικό κατά 146 εκατ. ευρώ, γεγονός που κυρίως αποδίδεται σε δανεισμό από την Παγκόσμια Τράπεζα.