Skip to main content

Δυσμενές το σκηνικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί ασφυξία στις επιχειρήσεις και έχει συμβάλει στη διόγκωση του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ.Δημήτρη Μπακατσέλο
Στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πριν και μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την ενίσχυση της απασχόλησης, αναφέρθηκαν οι υφυπουργοί Οικονομίας Οικονομικών, Αθανάσιος Μπούρας και Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, απαρίθμησαν την υλοποίηση του προγράμματος χορήγησης κεφαλαίων κίνησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αλλά και τα προγράμματα ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών. Αναφορά έκαναν επίσης και στις επικείμενες πρόωρες εκλογές και στην αναγκαιότητά τους, καθώς, όπως υποστήριξαν «η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο». Σκοπός αυτών των εκλογών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας, «είναι να προκύψει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή η οποία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα δράσει άμεσα και αποφασιστικά για την τόνωση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης». 

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, σε ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ, η οποία όπως είπε πραγματοποιείται φέτος «στην πιο δύσκολη ίσως χρονιά της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας της χώρας μας, όπου το επιχειρείν κυριολεκτικά δοκιμάζεται». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μειωμένη ζήτηση για εξαγωγές, η κάμψη του τουρισμού, τα μειωμένα εισοδήματα από τη ναυτιλία και η μειωμένη εσωτερική ζήτηση συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δυσμενές σκηνικό. Επιπλέον, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά προκαλεί ασφυξία στις επιχειρήσεις και έχει συμβάλει στη διόγκωση του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών που αποκτά πλέον επικίνδυνες διαστάσεις».

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι «τόσο οι εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ, όσο και άλλες κρατικές παρεμβάσεις για στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των προτάσεων του ΕΒΕΘ, όπως η στήριξη του κατασκευαστικού τομέα μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτιρίων ή της επιβράβευσης των επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στην αποφυγή της διόγκωσης της ανεργίας. Θετικά μέτρα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, και η χορήγηση δανείων με την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της κρίσης καθώς και η ρύθμιση παλαιότερων δανείων. Ωστόσο, «χρειάζονται κι άλλα μέτρα για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».
Στη συνέχεια ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη για δραστικό περιορισμό των δαπανών του δημόσιου τομέα, πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και εμπέδωση της διαφάνειας, καθώς, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αποτελεσματικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε επιδείνωση το 2007, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη και από αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και ακαδημαϊκές μελέτες, ο ετήσιος τζίρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ακόμη ότι η διεθνής κρίση κατέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα διαρθρωτικά της προβλήματα και τις στρεβλώσεις «που επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας περιορίζουν τις ελληνικές εξαγωγές και αποτρέπουν την προσέλκυση νέων άμεσων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας». Επιπλέον πρόσθεσε: «Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που αποτελεί την τελευταία κοινοτική ενίσχυση της χώρας μας, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη βοήθεια στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα όσον αφορά στη ανάπτυξη της περιφέρειας». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ χαρακτήρισε θετικές τις προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης για απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με τη σύσταση νέων επιχειρήσεων, προσπάθεια που θα μειώσει από 28 σε 3-4 τα απαιτούμενα βήματα. Ωστόσο, όπως είπε, «χρειάζονται πολλές και γενναίες δομικές μεταβολές στο δημόσιο, με στόχο τον περιορισμό του διοικητικού βάρους που κατατρώγει τις σάρκες του ιδιωτικού τομέα».

«Δυστυχώς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «ως χώρα υστερούμε στην ταχύτητα υλοποίησης έργων και μέτρων και σήμερα που οι εξελίξεις είναι παγκόσμιες και γρήγορες, τούτο έχει ως αποτέλεσμα να κινούνται άλλοι γρηγορότερα και εμείς να μένουμε πίσω». Και κατέληξε λέγοντας πως «η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, απαλλαγμένη από τη δικαιολογία του πολιτικού κόστους και έχοντας νωπή τη λαϊκή εντολή πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει με θάρρος, άμεσα, στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία».