Skip to main content

Δυο νέα έργα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε η Ατλαντίς Συμβουλευτική

Η εταιρία θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Πρώτου Πανευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος για Νανοτεχνολογίες και Νανοεπιστήμες, ενώ θα συντονίσει το έργο MOBIP
Δυο νέα έργα ανέλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ. Συγκεκριμένα, η εταιρία θα αξιολογήσει και θα αποτιμήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του Πρώτου Πανευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος για Νανοτεχνολογίες και Νανοεπιστήμες που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περίοδο 2000-2006. Η ανάθεση του συγκεκριμένου προγράμματος, η οποία έγινε απ΄ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία Inno.

Η σημασία των νανοεπιστημών και νανοτεχνολογιών λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο: περίπου 24 δισ.ευρώ εκτιμάται ότι επενδύονται σε νανοτεχνολογίες διεθνώς, από τα οποία περίπου 6 δισ.ευρώ επενδύονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάπτυξη του τομέα είναι πολύ σημαντική καθώς μέσα από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο επενδύθηκαν περίπου 1,3 δισ.ευρώ σε σχετικές έρευνες, μελέτες και έργα.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με μεγάλους ερευνητικούς φορείς και ειδικούς σε θέματα νανοτεχνολογιών του εξωτερικού. Η τελική μελέτη θα χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος Νανοτεχνολογιών και Νανοεπιστημών που θα χρηματοδοτηθεί από το 8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Παράλληλα, η Ατλαντίς Συμβουλευτική στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Europe Innova της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλαβε το συντονισμό και την υλοποίηση του έργου Mobile Services Innovation Platform (MOBIP) συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ και συνολικής διάρκειας 3 ετών. Σκοπός του έργου είναι η προώθηση της καινοτομίας και η επιτάχυνση της ανάπτυξης σε Μικρές και Μεσαίες (ΜμΕ) Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας προστιθέμενης αξίας (Mobile Value added Services).

Κάποιες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του έργου αφορούν:

-Tη διοργάνωση πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αξιακή αλυσίδα του κλάδου, στις οποίες οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να : παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να πραγματοποιήσουν προσωπικές συναντήσεις one-2-one με εταιρείες venture capital και σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου, να αναπτύξουν συνέργιες με άλλες επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου, και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις του κλάδου και να γνωρίσουν τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς.

-Την καθοδήγηση και διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την εύρεση πόρων χρηματοδότησης.

-Την προώθηση κοινών τεχνολογικών πρακτικών (Standards).

Η Ατλαντίς Συμβουλευτική, που έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του έργου, πλαισιώνεται από σημαντικούς φορείς και επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, ευρύτερου Λονδίνου και Βαλένθιας, το Πανευρωπαϊκό δίκτυο ΕΒΝ, τις εταιρίες PNO, Europe Unlimited και τη θερμοκοιτίδα IniCubator.