Skip to main content

Δύο λύσεις σωτηρίας για την οικονομία μας θα μεταφέρει σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Μια εξαιρετικής σημασίας για την επόμενη μέρα της χώρας μας επίσκεψη αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα.
Μια εξαιρετικής σημασίας για την επόμενη μέρα της χώρας μας επίσκεψη αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα. Ο λόγος αφορά στον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών κ. Βέστερβελε, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα το μεσημέρι, ως κομιστής πολύ σοβαρών μηνυμάτων. Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές στη Voria.gr, οι οποίες υποστήριξαν ότι ο εν λόγω αξιωματούχος μεταφέρει την πρόταση σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας που κάνει το Βερολίνο. Μολονότι το περιεχόμενό της δεν είχε γίνει γνωστό, έως αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο πιθανά ενδεχόμενα και συγκεκριμένα:

α) τη χορήγηση ενός δανείου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις αποπληρωμής, προκειμένου η χώρα μας να σταματήσει να δανείζεται τοκογλυφικά από τις διεθνείς αγορές, συμπαρασύροντας spreads, επιτόκια αλλά κι ευρώ από ρεκόρ σε ρεκόρ και έτσι να αποκαταστήσει τις ροές χρηματοδότησης ομαλότερα και με μικρότερη πίεση. Αρχικώς, το Βερολίνο απέρριπτε αυτή την ιδέα, αλλά μετά τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τη συζήτηση που ξεκίνησε για το μέλλον της Ευρωζώνης κρίθηκε απαραίτητη μια παρέμβαση. Κι επειδή οποιαδήποτε άλλη θα παραβίαζε την κοινοτική νομοθεσία, επιλέχθηκε η λύση του διμερούς δανεισμού.

β) την ενεργοποίηση του θεσμού του ευρωομολόγου. Πρόκειται για μια λύση που θα προκριθεί στην περίπτωση που οι φωνές στη Γερμανία κατά της ενίσχυσης της Ελλάδας υπερισχύσουν. Η διαμάχη επ΄ αυτού του θέματος συνεχίσθηκε έως και το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με την τελική της έκβαση να είναι αμφίρροπη.

Γι΄ αυτό και παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει χαρτοφύλακας του κ. Βέστερβελε, που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.