Skip to main content

Drones με προβολείς και μεγάφωνα για τις δολιοφθορές στον σιδηρόδρομο- Πού θα εποπτεύουν στη Θεσσαλονίκη

ΟΣΕ και ΣΤΑΣΥ προχωρούν είτε σε νέες συμβάσεις είτε σε ανανέωση παλαιότερων με αντικείμενο υπηρεσίες φύλαξης με τη χρήση drones στον σιδηρόδρομο

Drones για τη φύλαξη του δικτύου σε συγκεκριμένα σημεία, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς Ρομά και κρίσιμων εγκαταστάσεων επιστρατεύουν οι σιδηροδρομικές εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τα περιστατικά δολιοφθορών στο δίκτυο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη σιδηροδρομική κυκλοφορία αλλά να γίνουν αιτία ακόμα και για δυστυχήματα.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, τόσο ο ΟΣΕ όσο και η ΣΤΑΣΥ προχωρούν είτε σε νέες συμβάσεις είτε σε ανανέωση παλαιότερων με αντικείμενο υπηρεσίες φύλαξης με τη χρήση drones. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΟΣΕ ανέθεσε στην εταιρία ΙΝΤΕΡ ΣΤΑΡ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΕΠΕ τις συγκεκριμένες υπηρεσίες φύλαξης για δύο μήνες από την 1η Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε τέσσερα σημεία του δικτύου. Στα δύο μάλιστα εκ αυτών το έργο της φύλαξης απαιτεί και τη συνδρομή οχήματος επιτήρησης, το οποίο θα εκτελεί περιπολίες.

Drones με προβολείς και μεγάφωνα

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιθεώρησης θα διαθέτουν προβολείς, αλλά και μεγάφωνα, ενώ θα μπορούν να εντοπίσουν ...εισβολές ανθρώπων και οχημάτων, εναπόθεση αντικειμένων στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ θα είναι σε θέση να εντοπίζουν πιθανή φωτιά που θα απειλήσει σιδηροδρομικές γραμμές και εγκαταστάσεις στα πρώτα λεπτά του ξεσπάσματός της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για το προσεχές δίμηνο ανέρχεται σε 141.685,08 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Πού θα εποπτεύουν τα drones

Συγκεκριμένα, τα drones θα εποπτεύουν τα εξής σημεία:

Τις Εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης του Θριασίου ΙΙ (ΕΣΣΣΔΙ) – Καταυλισμού Νέας Ζωής, έργο συνολικής αξίας 33.367,26 ευρώ.
Τις εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης της Θήβας από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θηβών έως και την περιοχή του καταυλισμού των ΡΟΜΑ (Θέση Πυρί), συνολικής αξίας 33.367,26 ευρώ.
Μια 12ωρη φύλαξη επταήμερη νυκτερινή από τις 18:00 έως τις 06:00, με ένα άτομο για την χρήση Drone, καθώς και με ένα άτομο για το όχημα Patrol 4x4 με οδηγό, των σιδηροδρομικών Εγκαταστάσεων του ΟΣΕ στο Τμήμα ΓΕΦΥΡΑ – ΚΑΣΤΑΝΑ, του Τμήματος Γραμμής Ειδομένης, συνολικής αξίας 37.475,28 ευρώ.

Μια 12ωρη φύλαξη επταήμερη νυκτερινή από τις 18:00 έως τις 06:00, με ένα άτομο για την χρήση Drone, καθώς και με ένα άτομο για το όχημα Patrol 4x4 με οδηγό, των σιδηροδρομικών Εγκαταστάσεων ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Άδενδρου έως και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου, συνολικής αξίας 37.475,28 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά των drones και η λειτουργία τους

Βάσει της σχετικής προκήρυξης του ΟΣΕ, ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να πετούν τουλάχιστον σε ύψος 15.000 ποδών και να έχουν αυτονομία μεγαλύτερη των 50 λεπτών πτήσης, σε ιδανικές συνθήκες, με πλήρως φορτισμένους συσσωρευτές. Επιπλέον το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει ημέρα και νύχτα, με ανέμους έντασης τουλάχιστον 7 μποφόρ, με όγκο βροχής μεγαλύτερο από 3 χιλιοστά ανά ώρα και με θερμοκρασίες περιβάλλοντος από -10 έως +45 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης το drone θα εποπτεύει τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ άλλων για πιθανή εναπόθεση αντικειμένων με σκοπό την διακοπή της κυκλοφορίας ή την ύπαρξη ύποπτων ατόμων ή οχημάτων, με τη χρήση της κάμερας ημέρας (αν η πτήση πραγματοποιείται ημέρα) ή με την χρήση θερμικής κάμερας (IR) και προβολέα (αν η πτήση πραγματοποιείται τις νυχτερινές ώρες).

Καθόλη τη διάρκεια της πτήσης ο οδηγός θα σκανάρει τον εναέριο χώρο, αλλά και με την χρήση του φακού περιμετρικά το χώρο στον οποίο βρίσκονται. Σε περίπτωση εντοπισμού υπόπτων οχημάτων ή ατόμων πλησίον της Σιδηροδρομικής γραμμής, ο χειριστής θα πρέπει να κάνει διακριτική παρακολούθηση με την κάμερα του ΣμηΕΑ. Σε περίπτωση εισβολής θα διενεργεί αποτροπή με την χρήση προβολέα ή μεγάφωνου και ταυτόχρονα θα καταγράφει το video και τις φωτογραφίες και θα ενημερώνει το Κέντρο Λειτουργίας του ΟΣΕ.

Επιπλέον θα καταγράφει τα στοιχεία των οχημάτων και θα τα στέλνει και στις κατά τόπους Αστυνομικές υπηρεσίες, δίνοντας το ακριβές στίγμα και χιλιομετρική θέση και θα ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα Ασφάλειας του ΟΣΕ. Το βίντεο θα αποθηκεύεται για τυχόν μελλοντική χρήση από τις αρμόδιες αρχές.

Στην περίπτωση που ο χειριστής του drone διαπιστώσει παραβίαση και εισβολή εκτός των παραπάνω, θα ενημερώνει την αστυνομία για άμεση επέμβαση, θα καταγράφει τα στοιχεία :κυκλοφορίας των οχημάτων στο βιβλίο συμβάντων, ενώ θα ενημερώνει τον κατά τόπους Σταθμάρχη ή/και τον Ρυθμιστή Κυκλοφορίας Αμαξοστοιχιών.

Ίδιες είναι και οι προβλέψεις για την περίπτωση εναπόθεσης αντικειμένων επί της γραμμής. Στην περίπτωση αυτή ο χειριστής θα ενημερώνει και για το αν τα εμπόδια βρίσκονται στην γραμμή ανόδου ή καθόδου.

Το έργο προβλέπει ότι καθόλη τη διάρκεια της βάρδιας, ο χειριστής θα εκτελεί πολλαπλές συνεχόμενες εναέριες περιπολίες για τυχόν παράνομες ενέργειες ή ύπαρξη εστιών φωτιάς που ενδέχεται να απειλήσουν τη σιδηροδρομική γραμμή και την εγκατάσταση. Σε περίπτωση φωτιάς, είναι αυτονόητο ότι θα ειδοποιεί και την πυροσβεστική υπηρεσία για άμεση επέμβαση.

Φύλαξη με drones και στη ΣΤΑΣΥ

Το ποσό των 806.000 ευρώ έχει εγκρίνει και η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) για τη χρήση του 2023 που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης με τη χρήση Drones στο σύνολο του συστήματος της Γραμμής 1 (πρώην ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και των Αμαξοστασίων των Γραμμών 2 και 3 στα Σεπόλια και τον Ελαιώνα και του τραμ. Στόχος είναι κυρίως η επιθεώρηση των σημείων εναπόθεσης συρμών για λόγους ασφαλείας, αλλά και η αποτροπή της επικίνδυνης συνήθειας της βαφής τροχαίου υλικού με γκράφιτι κυρίως από ομάδες νεαρών.

Πηγή: ethnos.gr