Skip to main content

Δρομολογημένες οι αναγνωρίσεις Κοσσυφοπεδίου και Σκοπίων

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσφέρει στις ΗΠΑ την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την αποδοχή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Φαίνεται πως μαζί με το Μνημόνιο πήραμε και ένα «δωράκι» αμερικανικής έμπνευσης, σε αντάλλαγμα μάλλον για την υποτιθέμενη βοήθεια των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μας με τους δανειστές. Η οποία -πολυδιαφημισμένη- βοήθεια δεν κατάλαβα σε τι συνίστατο, αφού φορτωθήκαμε με το χειρότερο Μνημόνιο, αυξήσαμε το χρέος μας κατά 86 δισ. ευρώ -αντί των 10- και θα έχουμε άλλα τόσα χρόνια ύφεση, ενώ ελπιζόταν πως σιγά-σιγά ανορθωνόμασταν.

Ίσως να πρόκειται για βοήθεια επί προσωπικού, να υποστηριχθεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας στην διαμάχη του με τους ακραιφνείς και αιθεροβάμονες σταλινικούς και να επανεκλεγεί. Αλλά αυτό δεν είναι βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τελικά, είχαν βάση ως φαίνεται, τα δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, από δύο μηνών έως και προχθές, με τίτλο «Ο Τσίπρας πούλησε την Σερβία», αλλά και του σκοπιανού Τύπου που μιλούσαν για ήττα της Ελλάδας στη Σύνοδο της Νέας Υόρκης για καταπολέμηση των τζιχαντιστών, όπου το ελληνικό ΥΠΕΞ απέτυχε να επιβάλει την παρουσία των Σκοπιανών ως FYROM.

Οι ακριτομυθίες από την συνάντηση Κέρι-Κοτζιά, και από τις δηλώσεις Βαλκάνιων πολιτικών, παρουσιάζουν την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει στις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα, την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, και μάλιστα εντός του 2015, και την αποδοχή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ίσως όχι στη Σύνοδο της άνοιξης του 2016, αλλά παρακάμπτοντάς την, να συμβεί σε μια από τις τακτικές συνεδριάσεις του.

Ως προς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, ουσιαστικώς αυτό το εξήγγειλε προ μηνών ο κ. Κοτζιάς, όταν σε μια από τις τουριστικές περιοδείες του στα Βαλκάνια δήλωσε πως αυτό θα συμβεί συντόμως, ενώ προσφάτως προσκάλεσε τον ομόλογό του Κοσοβάρο, να επισκεφθεί την Αθήνα, και να ανοίξει μάλιστα και Διπλωματικό Γραφείο, όπως αυτό των Σκοπιανών.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, ενθαρρυμένοι από την αμερικανική υποστήριξη, ζήτησαν επιμόνως, να ορίσει η ελληνική Κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα, με κατάληξη την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Μάλιστα, σε κάποια αμερικανικά ΜΜΕ υπάρχει η πληροφορία ότι, μέχρι τέλους του 2015 η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, επειδή όπως υποστηρίζουν, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ανάγκη την βοήθεια των ΗΠΑ για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, συνεπώς, δεν έχει την «πολυτέλεια» να αγνοεί τις επιλογές της αμερικανικής διπλωματίας, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά, όλα δείχνουν πως υπάρχει και δρομολογημένο σχέδιο των ΗΠΑ για τα Σκόπια, με εμπνεύστρια την κα. Νούλαντ, της οποίας τον ανθελληνικό ρόλο ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ως Συμβούλου στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, απεκάλυψε η στήλη προ ολίγων ημερών.

Η επιμονή των ΗΠΑ να προσκαλούν σε διεθνείς συναντήσεις τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη, έχει ενοχλήσει την ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, όμως, είναι μια προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετό καιρό πολιτική των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», με βάση απόρρητα έγγραφα, που έχουν στείλει στην Αθήνα οι πρέσβεις της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στα Σκόπια, κ.κ. Παναγόπουλος και Λαλάκος αντίστοιχα, σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Συμφώνως προς τα έγγραφα αυτά, οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόσκλησης προς τα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για να μη υποχρεωθεί η Αθήνα να θέσει βέτο.

Σημειώνεται πως η κα. Νούλαντ έχει πει στους Σκοπιανούς, ότι «Έφθασε η ώρα να τελειώνουμε με την πολιτική κρίση. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σας περιμένουν, οπότε και εσείς μη χάνετε την ευκαιρία και εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις που σας προτείνονται από την Ε.Ε., με την υποστήριξή μας και αφού προχωρήσετε, θα ασχοληθούμε και με την επίλυση του ονοματολογικού».

Αλλάζουν οι καιροί, κι εκεί όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν «έξω οι Αμερικάνοι», ή «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών προχθές το επανέλαβε σε συνέντευξή του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον οι «53» πρότειναν για υπουργοποίηση, τώρα έφθασαν στο σημείο να προσφέρουν ανταλλάγματα για διατήρηση στην εξουσία.