Skip to main content

Δρίτσας: Η συμφωνία με Cosco δεν έχει σχέση με τη σύμβαση ΝΔ

«Το όραμά μας για να αλλάξουμε τη χώρα μάς το στέρησαν η συμμαχία της δεξιάς στην Ελλάδα με τη δεξιά της Ευρώπης», σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

Η συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ διαφέρει από τη σύμβαση Βαρβιτσιώτη - Χαρδούβελη, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας, «αυτό που έρχεται σήμερα στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με την σύμβαση Βαρβιτσιώτη – Χαρδούβελη». Παράλληλα, ο ίδιος υπερασπίσθηκε τις μετατάξεις των εργαζομένων στον ΟΛΠ συνιστώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης «μην βιάζεστε να καταδικάζετε τις μετατάξεις, δεν έχει σχέση με ρουσφέτι. Είναι πολύ μελετημένη αποδοχή αιτημάτων των εργαζομένων προκειμένου να συνδυαστεί με την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση επήλθαν αλλαγές σε θέματα όπως:

- η ακτογραμμή των Λιπασμάτων
- ο κώδικας ISPS που πλέον αναλαμβάνεται από τον ιδιώτη
- τη χρήση από το Λιμενικό και τη Σχολή Λιμενοφυλάκων των προβλητών του λιμανιού χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο
- τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας
- παραχωρήσεις που κερδήθηκαν μαζί με τους δήμους του Περάματος και άλλων περιοχών
- τη ρήτρα που κατοχυρώνει τον ισχύοντα Κανονισμό Εργασίας όταν το ΤΑΙΠΕΔ έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργασιακά θέματα σε σύμβαση παραχώρησης
- τη Δημόσια Αρχή Λιμένα. «Που ήταν στη σύμβαση Βαρβιτσιώτη η ΔΑΛ; Υπήρχε μία ρυθμιστική αρχή που και αυτή την αναβαθμίσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται, τουλάχιστον την πρώτη πενταετία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις προγραμματισμένες που είχε κάνει εδώ και χρόνια ο ΟΛΠ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις φρακάρανε για να δημιουργήσουν καταστάσεις. Δεν είναι παραπάνω ούτε κατά είδος ούτε κατά ποσό. Είναι η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια, το κρηπίδωμα του Αγίου Νικολάου, η δεξαμενή στο Πέραμα και άλλα δύο έργα, εκ των οποίων ορισμένα ήταν προγραμματισμένα στο ΕΣΠΑ».

Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι «αυτό που οραματιζόμασταν και οραματιζόμαστε να αλλάξουμε τη χώρα μάς το στέρησαν η συμμαχία της δεξιάς στην Ελλάδα με την δεξιά της Ευρώπης. Και βρεθήκαμε το καλοκαίρι του 2015 σε ασφυξία. Και εμείς το παραδεχθήκαμε και ρωτήσαμε τον ελληνικό λαό "μας εμπιστεύεσαι να συνεχίσουμε;". Και μας είπε "ναι, εσείς να συνεχίσετε". Αυτή είναι η εντολή μας και δεν έχουμε καμία τρέλα με την εξουσία. Και θα συνεχίσουμε με ρεαλισμό, με υποχωρήσεις όταν πρέπει και επιθέσεις όταν πρέπει».