Skip to main content

Δρίτσας: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η προσπάθεια της Τουρκίας για αλλαγή των όρων συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, έπεσε στο κενό, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

"Δεν απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό" δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας διαψεύδοντας ότι τίθεται τέτοιο θέμα στη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τη διάσωση και έρευνα στο Αιγαίο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας για αλλαγή των όρων της συμφωνίας έπεσε στο κενό.

"Τα κυριαρχικά δικαιώματα στον ελληνικό χώρο τα ασκεί αναμφισβήτητα η Ελλάδα και αποκλείει κάθε δυνατότητα στον οποιονδήποτε που θα επιχειρήσει να τα αμφισβητήσει. Τελεία και παύλα" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας. Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, που έκανε λόγο για νέα πρόκληση της Τουρκίας, η οποία, όπως υποστήριξε, προσπαθεί να εκτοπίσει την Ελλάδα από το Αιγαίο και με "νόταμ" που εξέδωσε αμφισβητεί την Κίναρο.

"Η προσπάθεια της Τουρκίας για αλλαγή των όρων συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, έπεσε στο κενό. Όπως έπεσε στο κενό και η προσπάθεια των Τούρκων στρατηγών για τη δημιουργία άλλου πλαισίου, θέτοντας θέμα αμφισβήτησης ή ειδικής ερμηνείας που πήραν την απάντηση που έπρεπε" επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε: "Κατοχυρώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα αποστούμε από αυτά ούτε κατ' ελάχιστο, ούτε ποιοτικά ούτε ως προς την έκταση των επιχειρήσεων".

Ο κ. Δρίτσας, ανέφερε ακόμα ότι στη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, για την εποπτεία σε νησιά του Αιγαίου, πολλά τεχνικά σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για τη διενέργεια αναγνώρισης και επιτήρησης του παράνομου διάπλου στο Αιγαίο, οι ελληνικές Αρχές δεν θα αναθέσουν σε άλλους την επιχείρηση, όταν αυτή είναι εντός των ορίων κυριαρχίας της χώρας. "Για να μη δημιουργούμε ανησυχίες ακόμη και το πότε και με ποιο τρόπο θα ασκήσει μια χώρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι στοιχείο της κυριαρχίας της" συμπλήρωσε.