Skip to main content

Δριμύ κατηγορώ Σάλεχ κατά ανταρτών

Ο πρόεδρος της Υεμένης κατηγόρησε χθες Σάββατο τους Σιίτες αντάρτες στο Βορρά ότι απορρίπτουν στην πράξη την ειρηνευτική συμφωνία του Φεβρουαρίου διαπράττοντας επανειλημμένες επιθέσεις.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντουλάχ Σάλεχ κατηγόρησε χθες Σάββατο τους Σιίτες αντάρτες στο Βορρά ότι απορρίπτουν στην πράξη την ειρηνευτική συμφωνία του Φεβρουαρίου διαπράττοντας επανειλημμένες επιθέσεις.

«Στις τελευταίες τους επιθετικές ενέργειες, οι αντάρτες Χούθι επιτέθηκαν στο βουλευτή Σάγκιρ Μπιν ΄Αμπντελ Αζίζ στο σπίτι του και σε μονάδες του στρατού», ανέφερε ο Σάλεχ σε ομιλία του, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

«Το κράτος απείχε από κάθε στρατιωτική ενέργεια, γνωρίζοντας ότι οι αντάρτες είχαν άλλα σχέδια, ως οπαδοί του πολέμου που δε θέλουν την ειρήνη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Υεμένης.

«Θα επιμείνουμε, πάντως, στην εφαρμογή των έξι όρων [της εκεχειρίας] και την επιστροφή στην ειρήνη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει το Κατάρ «να πείσει τους αντάρτες να επιστρέψουν στα σημεία [που όριζε η συμφωνία για] κατάπαυση του πυρός».

Στρατός και αντάρτες μάχονται ανά συχνά χρονικά διαστήματα από το 2004.
Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση συμφώνησε με τους αντάρτες να υπάρξει εκεχειρία--μετά από εχθροπραξίες που διήρκεσαν έξι μήνες.

Τον Ιούλιο ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Χάμεντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι επισκέφθηκε την Υεμένη και δήλωσε ότι η Ντόχα θέλει να διασφαλίσει την «ενότητα» της χώρας και να συμβάλλει στην παγίωση της ειρήνης--κάτι που οι αντάρτες χαιρέτισαν.

Η επιτροπή ασφαλείας της Υεμένης κατηγόρησε χθες Σάββατο τους αντάρτες για επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας, όπως «τους φόνους και τους τραυματισμούς πολυάριθμων πολιτών, τις απαγωγές άλλων, την αποκοπή δρόμων, την καταστροφή σπιτιών με τη χρήση δυναμίτη και το πλιάτσικο», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπός της στο Saba.

Κατά τον ίδιο, αντάρτες έχουν περικυκλώσει εδώ και δυο μήνες το σπίτι του Αζίζ, στην περιοχή Αλ Αμισίγια στη βόρεια επαρχία Αμράν, όπου έχουν σκοτώσει 12 ανθρώπους, έχουν τραυματίσει 55 κι έχουν αιχμαλωτίσει 228 στρατιώτες.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι απελευθέρωσαν 200 στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτίσει δύο ημέρες νωρίτερα κι υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν κι άλλους κρατουμένους τους.