Skip to main content

Δριμεία επίθεση Γεννηματά προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, διότι δεν μπορεί να τον ελέγξει, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και επισήμανε προς τους δημάρχους ότι «έρχεται ο δυσκολότερος για την Αυτοδιοίκηση προϋπολογισμός των τελευταίων ετών, μετά μάλιστα από τις σημαντικές περικοπές που έχετε υποστεί όλα τα χρόνια της κρίσης».

«Η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, διότι δεν μπορεί να τον ελέγξει και συνεχίζει να σας εξαπατά και να σας εμπαίζει. Αντί να εκχωρεί αρμοδιότητες στερεί από την Αυτοδιοίκηση. Προσπάθησαν να βάλουν τοποτηρητές στους δήμους. Διέλυσαν τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Έχουν μικροπολιτικές επιδιώξεις και λειτουργούν χωρίς κανένα σοβαρό διάλογο και προεργασία. Η κυβέρνηση δημιουργεί αιφνιδιασμούς και αδιέξοδα», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η ίδια υποστήριξε τις πολιτικές που εφάρμοσε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επεξεργασμένο πλαίσιο προτάσεων. «Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας», είπε και έδωσε τα στοιχεία του προγράμματος της παράταξής της, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Τολμηρή αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων με ενίσχυση αυτοτέλειας, φορολογική και δημοσιονομική αποκέντρωση, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, επαναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης. Ενίσχυση συνεργασίας των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης, σχέδια επιβράβευσης, θεσμική υποβολή νομοθετικών προτάσεων από τους ΟΤΑ στη Βουλή, μετεξέλιξη της μητροπολιτικής διακυβέρνησης στη βάση διεθνών προτύπων. Επίσης, η κ. Γεννηματά είπε όχι στα αντικίνητρα για τη συμμετοχή στις εκλογές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και ζήτησε αποκέντρωση περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων (έξυπνες πόλεις). «Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Οι προτάσεις μας είναι ενταγμένες στην εθνική αναπτυξιακή κοινωνική συμφωνία για αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Λύση για τον τόπο δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας και ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζει η κυβέρνηση», σημείωσε η κ. Γεννηματά.