Skip to main content

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης από τον Σταύρο Καλαφάτη

Ο προϋπολογισμός είναι αντίθετος με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Δριμεία κριτική κατά της  κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  εξαπέλυσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Δ. κ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Καλαφάτης στηλίτευσε την ευκολία με την οποία το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να υιοθετήσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα από αυτά για τα οποία κατηγορούσε τη Ν.Δ., υιοθετώντας μέσα σε δύο μήνες όλα όσα προεκλογικά δεσμευόταν να αποφύγει: Έκτακτες εισφορές, κατάργηση της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων, πάγωμα μισθών, κ.λ.π.

«Σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, μόλις το 35% των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από μείωση δαπανών και το 65% αναμένεται από νέους φόρους», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα και την αναξιοπιστία που αποπνέει προς τις Βρυξέλλες - και όχι μόνο - η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου κατά της κρίσης, που αναδεικνύεται και από τις διαφωνίες μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μέσα στο υπουργικό Συμβούλιο, για το πόσο σκληρά ή ήπια θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Τόνισε ότι ο «υπό συζήτηση προϋπολογισμός είναι μακριά από το να δώσει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Αποτυπώνεται σ’ αυτόν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η αναβλητικότητα, η διστακτικότητα και η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου που διακρίνει την πολιτική σας.  Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε κλείνει δρόμους, δεν τους ανοίγει και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε», υποστήριξε.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης, ο κ. Καλαφάτης, πρότεινε ένα νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζεται σε τρεις άξονες:
•    Απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας.
•    Προστασία και επένδυση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
•    Δημιουργική χρήση της νέας γνώσης, των τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Υπογράμμισε δε, ότι το αναπτυξιακό αυτό μοντέλο θα πρέπει να κινείται σε έξι ειδικότερους άξονες:

-Σύγχρονο επιχειρείν.
-Άρση της γραφειοκρατίας. Ξεκινώντας από την άμεση υλοποίηση του one stop shop, με απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος δημιουργίας και λειτουργίας επιχειρήσεων. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν εργαλείο-κλειδί στην προσπάθεια αυτή.
-Διά βίου μάθηση.
-Συγκροτημένη πολιτική για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστική στήριξη με: α) περιορισμό εξωγενούς κόστους της επιχείρησης,  β) ευχερέστερη πρόσβαση σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως κεφάλαια υψηλού κινδύνου, μικροπιστώσεις, ενδιάμεση χρηματοδότηση, γ) ενίσχυση όλων των μορφών καινοτομίας των επιχειρήσεων και στήριξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης μέσω της συμμετοχής τους σε συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters)
-Εξορθολογισμός των δαπανών του προϋπολογισμού με μείωση των σπάταλων δαπανών και αύξηση: α) των δημόσιων δαπανών που ενισχύουν τον οικονομικό δυναμισμό στην αγορά παράγοντας ενεργό ζήτηση και ανάπτυξη, β) των δαπανών που αφορούν επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως υποδομές, μεταφορές, ενέργεια, έρευνα.
-Εξάλειψη στρεβλώσεων των αγορών.