Skip to main content

Δράσεις κατά της ανεργίας των νέων στη Βόρεια Ελλάδα από τον ΣΒΒΕ

Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στην εφοδιαστική αλυσίδα–logistics και τις εξαγωγές.

*Του Αθανάσιου Σαββάκη

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κατανοώντας τα σημαντικά προβλήματα ανεργίας στην τοπική και υπερτοπική αγορά εργασίας έχει αναλάβει εδώ και για περισσότερο από έναν χρόνο μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας και ο ΣΒΒΕ, ως συνδικαιούχοι, έχουν αναλάβει την υλοποίηση δύο πράξεων:

-Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics.

-Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής».

Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης προσόντων που απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας –logistics, αλλά και του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων. Τα προγράμματα φιλοδοξούν να αμβλύνουν το βασικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας των περιφερειών του Βορειοελλαδικού Τόξου -Ανατολική  Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρος- που είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και δεξιοτήτων εργαζομένων.

Οι πράξεις αφορούν στην απορρόφηση των ωφελούμενων από μεταποιητικές επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα, οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τα προϊόντα τα οποία παράγουν σε εγχώρια και διεθνή δίκτυα διανομής.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

-Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 24ο έτος.

-Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση «Θεωρητικής Κατάρτισης» 120 ωρών και «Πρακτικής Άσκησης» 260 ωρών. Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται:

-Η υλοποίηση 120 ωρών θεωρητικής κατάρτισης ανά ωφελούμενο (σε 2 φάσεις των 60 ωρών η κάθε μία),

-Η πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων ανά ωφελούμενο, και,

-Η εξατομικευμένη προσέγγιση – συμβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση των ωφελούμενων στην απασχόληση.

Το αντικείμενο «Πρακτικής Κατάρτισης» αφορά κατάρτιση σε θέματα διαχείρισης διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας – Logistics, και εξαγωγικού εμπορίου, με στόχο να καλύψουν το κύριο έλλειμμα των επιχειρήσων της μεταποίησης σε στελέχη τμημάτων εξαγωγών, ικανοποιώντας έτσι τη στρατηγική της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας και αφετέρου καλύπτουν εκπαιδευτικά θεματικές ενότητες πουι είναι απόλυτης προτεραιότητας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Με τη βοήθεια άλλωστε της πρακτικής άσκησης, ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιηθούν περαιτέρω οι γνώσεις που θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι από την κατάρτιση, και θα καταστούν χρήσιμοι στις επιχειρήσεις που θα τοποθετηθούν. Επιπλέον, με την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης, ενισχύουμε την πιθανότητα εξεύρεσης εργασίας για το σύνολο των ωφελουμένων, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες εκτιμούν τα προσόντα και τις δεξιότητες των ατόμων που κάνουν πρακτική σε αυτές, γι’ αυτό και μετά το πέρας της πρακτικής τους προσλαμβάνουν με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

*Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι επιχειρηματίας, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος