Skip to main content

Δράση του δήμου για τους αναξιοποίητους χώρους της Θεσσαλονίκης

Τη διοργάνωση της 1ης Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού με την ονομασία «Stamp», από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου 2015 ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο.

Τη διοργάνωση της 1ης Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού με την ονομασία «Stamp», από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου 2015, ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 12ης τακτικής του συνεδρίασης.

Η δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης στοχεύει στην εκμετάλλευση αναξιοποίητων αστικών χώρων της Θεσσαλονίκης, για την προώθηση ενός νέου πολιτιστικού - οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, και στην υποστήριξη της δημιουργικής οικονομίας της πόλης μέσα από οργανωμένες δομές του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου 2015 ο Δήμος θα δώσει δωρεάν σε περίπου 15 ομάδες της πόλης τα καταστήματα της στοάς του Αγίου Μηνά, τα οποία παραχωρεί ο οργανισμός «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Οι ομάδες αυτές προέρχονται από το χώρο της γραφιστικής, της αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας, του ποδηλάτου, των ενδυμάτων και κοσμημάτων, με προοπτική να μετατραπεί η στοά σε έναν δημιουργικό χώρο ανοιχτής αγοράς (openmarket).

Κατά την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν στη στοά εκθέσεις, installations, παράλληλες δράσεις και διαδραστικά εργαστήρια με θέματα σχετικά με το σχεδιασμό comic, animation, arduino, βιβλιοδεσία, πλέξιμο μακραμέ, αναπαλαίωση επίπλων και ρούχων, δημιουργία κοσμημάτων. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό, την επιμέλεια, την εγκατάσταση και τον συντονισμό των καλλιτεχνικών ομάδων θα αναλάβει η εταιρεία «ΜΑΚΕ - ΚΥΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.». Οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ενώ τις ώρες μη λειτουργίας των καταστημάτων θα φιλοξενηθούν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια.

«Η διοργάνωση για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη της Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού “Stamp” μπορεί να σημάνει την απαρχή ενός καινούργιου μοντέλου αστικής ανάπτυξης και γόνιμης σχέσης πολιτισμού και νεανικής επιχειρηματικότητας», τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να εξελιχθεί σε θεσμό - οδηγό για ανάλογες πρωτοβουλίες σε πολλές άλλες αναξιοποίητες περιοχές της πόλης, μέσα από ανάλογη ανάδειξή τους σε κύτταρα “δημιουργικού πολιτισμού”, ώστε να ζωντανέψουν περιοχές και γειτονιές που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων ετών».