Skip to main content

Δράσεις με στόχο την ανάπτυξη στην Καβάλα

Στόχος η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός στο Ν. Καβάλας σύμφωνα με το Νομάρχη κ. Θεόδωρο Καλλιοντζή.
Δράσεις στήριξης του τουρισμού που παρουσίασε κάμψη -5% φέτος, ενίσχυσης  της τοπικής οικονομίας και βελτίωσης του ενεργειακού της status περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του νομού Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα Voria,  ο νομάρχης κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής.
Ο νομάρχης Καβάλας τονίζει οτι η νομαρχία επιδιώκει να παρέχει στήριξη τόσο στις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η οικονομική κρίση προκάλεσε πολυποίκιλες παρανέργειες, όπως είναι η αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη ρευστότητας.

Ο  κ. Καλλιοντζής χαρακτηρίζει ως ικανοποιητική εξέλιξη τη συγκράτηση της πτώσης της τουριστικής κίνησης στο  -5%, καθώς αρχικά προβλέπονταν κάμψη της τάξης του 20%. Ως "αντίδοτο" στην αρνητική συγκυρία η νομαρχία, όπως τονίζει,  επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην αύξηση της προβολής και της διαφήμισης του νομού.

Συγκεκριμένα έλαβε  μέρος σε 28 τουριστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό και διαφήμισε την περιοχή με κάθε τρόπο, ώστε να διατηρήσει την Καβάλα και τη Θάσο  στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα για την περίοδο Οκτωβρίου 2009- Απριλίου 2010 προγραμματίζονται ενέργειες για τη συμμετοχή σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις και την  επιπλέον προβολή της ευρύτερης περιοχής με σκοπό τη διατήρηση των ήδη κεκτημένων πλεονεκτημάτων.

Αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό, σημειώνει οτι  "επιδιώκεται η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, μειώνοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο, με προώθηση ενεργειακών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας".

Στον  ενεργειακό προγραμματισμό της περιοχής, σημειώνει οτι περιλαμβάνεται η   αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων για θερμοκηπευτική χρήση, η τηλεθέρμανση, ο ιαματικός τουρισμός, η εξόρυξη πετρελαίου σε νέα πεδία από την Kavala Oil και η εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται, όπως εξηγεί η αναβάθμιση της ποιότητας παραγωγής αγροκηπευτικών προϊόντων, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και καθιστώντας αυτά ανταγωνιστικά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και περιόδου παραγωγής. Επίσης," η χρήση γεωθερμικών ρευστών καθιστά ελκυστική την επένδυση στη δημιουργία λουτροπόλεων, λόγω μειωμένου ενεργειακού κόστους και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τουριστικές υποδομές", συμπληρώνει.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ γνωστοποιεί οτι προγραμματίζονται έργα για τη βελτίωση του επαρχιακού δικτύου και των λιμενικών υποδομών, καθώς και έργα που έχουν να κάνουν με  υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις κοινωνικές υποδομές, τις υποδομές πολιτισμού και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον δρομολογούνται δράσεις για την ψηφιακή σύγκληση, συμβάλλοντας στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Στο πλαίσιο του  προγράμματος  αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»δρομολογείται η δημιουργία και βελτίωση εγγειοβελτιωτικών υποδομών, η υλοποίηση έργων αναδασμών των αγροκτημάτων Τεναγών Φιλίππων και της  Θάσου,καθώς και έργα αγροτικής οδοποιίας και αγροτικού εξ ηλεκτρισμού.

Ο κ. Καλλιοντζής αναγνωρίζει οτι οι   αγρότες του νομού δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τη χαλαζόπτωση και τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και παραδέχεται οτι είναι χαμηλές οι τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. Όπως τονίζει καταλήγοντας  η νομαρχία είναι αρωγός στα προβλήματα των αγροτών και με παρεμβάσεις της στον ΕΛΓΑ επιδιώκει την άμεση αποζημίωσή τους.

Φώτης Λώλας