Skip to main content

Δράσεις για την ανάπτυξη από τη Νομαρχία Καστοριάς

Δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του νομού Καστοριάς, με ορίζοντα υλοποίησης των έργων το 2013, αναλαμβάνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιοχής.

Δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τουνομού Καστοριάς, με ορίζοντα υλοποίησηςτων έργων το 2013, αναλαμβάνει η νομαρχιακήαυτοδιοίκηση της περιοχής. Στο πλαίσιοαυτό η νομαρχία αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκάκονδύλια προχώρησε στην κατασκευή έργωνμεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τηνευρύτερη περιοχή, όπως το ΒΙ.ΠΑ.(Βιομηχανικό Πάρκο), που αποτελεί ένααπό τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα πουέχουν γίνει στον Νομό Καστοριάς τιςτελευταίες δεκαετίες.


Γράφει ο ΝομάρχηςΚαστοριάς κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης



Στην τετραετίαπου μας πέρασε, η Νομαρχιακή Αρχή κατέβαλεκάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγήσειτο Νομό της Καστοριάς μπροστα. Δουλέψαμε σκληρά για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του Νομού.

Δουλέψαμε μεθοδικά για την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

ΤοΓ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ολοκληρώνεταιμε επιτυχία και στην περιοχή μας.Αξιοποιήθηκαν κονδύλια, με τον καλύτεροδυνατό τρόπο, για τα μεγάλα κυρίωςέργα τα οποία βλέπουμε να αναπτύσσονταικαι να εξελίσσονται σε όλους τους τομείς,σε ολόκληρο το Νομό Καστοριάς, αλλά καιστην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας,τα τέσσερα τελευταία χρόνια.


Βασικοίάξονες για αναπτυξιακή πορεία


OΝομός μας έχει πολλές και σοβαρέςπροοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Στοπλαίσιο αυτό η Νομαρχιακή ΑυτοδιοίκησηΚαστοριάς εργάζεται μεθοδικά για τηνεκπόνηση ενός ολοκληρωμένου ΣχεδίουΑνάπτυξης του Νομού για την περίοδο2007-2013.


Στόχο μαςαποτελεί η ενσωμάτωση των αναγκών τηςΚαστοριάς στο Εθνικό ΣτρατηγικόΠλαίσιο Αναφοράς της 4ηςΠρογραμματικής Περιόδου του ΚοινοτικούΠλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).


Άξονας τωνκινήσεων μας, είναι η έγκαιρη καικατάλληλη προετοιμασία της ΝομαρχιακήςΑυτοδιοίκησης για τη δημιουργίασυγκριτικού πλεονεκτήματος σε θέματαπου αφορούν την διεκδίκηση πόρων γιατην χρηματοδότηση νέων έργων υποδομής. Έχοντας ωςβασικό στρατηγικό σχέδιο την διαμόρφωσητων συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης τηςΚαστοριάς, στηρίξαμε το επιχειρηματικόπεριβάλλον και με μία σειρά μέτρωνβάλαμε τις βάσεις για ένα σταθερό,σύγχρονο και υγιές οικονομικό περιβάλλονστην περιοχή μας:


Στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την υλοποίηση έργων υποδομής.


Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού.


Συνεργασία με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς για την προώθηση των κλαδικών τους θεμάτων.


Δράσειςνομαρχιακής αυτοδιοικητική Καστοριάς


Σε αυτή τηνκατεύθυνση κινηθήκαμε με συντονισμένεςενέργειες και δράσεις και συνεργαστήκαμεμε όλους τους φορείς της περιοχής γιατην ίδρυση του ΒΙ.ΠΑ. (ΒιομηχανικούΠάρκου) που αποτελεί το μεγαλύτεροαναπτυξιακό έργο που έχει γίνει στοΝομό Καστοριάς τις τελευταίες δεκαετίες.


Το «ΟλοκληρωμένοΠρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειαςκαι Κεντρικής Πίνδου» (Πρόγραμμα Πίνδος).Ένα πρόγραμμα καινοτόμο σε Εθνικόεπίπεδο, σημαντικότατο και για το ΝομόΚαστοριάς, σε μια χρόνια προσπάθειαανάπτυξης-αναζωογόνησης των ορεινώνόγκων της περιοχής μας.

Η κατασκευήμεγάλων φραγμάτων και έργων αναδασμών,είναι επίσης μία από τις σημαντικέςπαρεμβάσεις της Νομαρχιακής ΑυτοδιοίκησηςΚαστοριάς για την ανάπτυξη του πρωτογενούςτομές στον οποίο δίδουμε μεγάλη βαρύτητακαι προτεραιότητα.


Ο Νομός Καστοριάς,που κρατάει αλώβητη την ελληνικήφυσιογνωμία, έχει έντονα τα στοιχείατης κοινωνικής ζωής του πολιτισμού καιτης ακμάζουσας οικονομίας που οφείλεταιστην βιοτεχνία της γούνας. Τέχνη πουυπήρξε ήδη από την βυζαντινή εποχή καιέχει καταστήσει την Καστοριά παγκόσμιοκέντρο παραγωγής και εμπορίας γουναρικών.


Οι στρατηγικέςμας επιλογές για την νέα περίοδο είναιοι εξής:


Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην κοινωνία της γνώσης, με στόχο την εξασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.Η κινητοποίηση του συνόλου του οικονομικού και ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής και η ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και της καινοτομίας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων θέσεων απασχόλησης – προσβάσιμων σε όλους.Η βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης, η  αγροτική ανάπτυξη, τα έργα υποδομής μεταφορών και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.