Skip to main content

Δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων

Μόνον χθες Μ. Σάββατο μέλη ΜΚΟ διέσωσαν σε μια απόσταση 20 περίπου ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης 3.000 ανθρώπους.

Στις επιχειρήσεις των τελευταίων 48 ωρών κατά τις οποίες διασώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι πήραν μέρος τόσο πλοία της ακτοφυλακής, όσο και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι μεγάλες φουσκωτές βάρκες στις οποίες ταξίδευαν οι πρόσφυγες, είχαν γεμίσει νερό και πολλοί δεν ήξεραν κολύμπι. Και σήμερα, η ιταλική ακτοφυλακή παραμένει σε επιφυλακή, έτοιμη για νέες επιχειρήσεις.

Είναι σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με την Λιβύη, που υπεγράφη στην Ρώμη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ακόμη δεν αποδίδει. Τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων συνεχίζουν να σαλπάρουν, σχεδόν ανενόχλητα, από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των μελών της λιβυκής ακτοφυλακής στην Ιταλία. Η Ρώμη θα επιστρέψει στην Τρίπολη και ταχύπλοα που της είχε κατασχέσει στο παρελθόν. Όμως, όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετά.

Ευθύνες και στις ΜΚΟ;

«Δυστυχώς, οι πέντε χιλιάδες νεκροί τον χρόνο, από τα ναυάγια  στην Μεσόγειο γίνονται, σιγά σιγά, ο κανόνας», γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Kαι σε ότι αφορά τα δώδεκα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης, μέρος του ευρωπαϊκού τύπου θεωρεί, τώρα, ότι ευνοούν την παράτυπη μετανάστευση, όπως τονίζει η Λα Ρεπούμπλικα. Και εκπρόσωπος της Frontex, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο τις περασμένες ημέρες, άφησε αιχμές τις περασμένες ημέρες, με έμμεση αναφορά στο όλο θέμα του εντοπισμού παράτυπων μεταναστών από ΜΚΟ. «Πρώτα απ΄όλα, όμως, οι άνθρωποι αυτοί σώζουν χιλιάδες ζωές και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», απαντά ο εισαγγελέας του Παλέρμο της Σικελίας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle