Skip to main content

Δράμα: Διεθνής Μαραθώνιος Κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων

H The4thMusketeer διοργανώνει αυτό τον μαραθώνιο για να γνωστοποιήσει και να υποστηρίξει τον αγώνα της Α21 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Στις 27 Μαΐου 2016 περισσότεροι από 60 άντρες και γυναίκες θα συμμετέχουν στον 2ο Muskathlon, στον Διεθνή Μαραθώνιο κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τα σύνορα.

Η Ολλανδική οργάνωση The4thMusketeer διοργανώνει αυτό τον μαραθώνιο για να γνωστοποιήσει και να υποστηρίξει τον αγώνα της Α21 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Εμπνευσμένοι από το πάθος τους για τη δικαιοσύνη, αυτοί οι άντρες και οι γυναίκες θα ταξιδέψουν από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ για να διασχίσουν τρέχοντας ή με ποδήλατο 42km από τη Βουλγαρία μέχρι την Ελλάδα, σε μια διαδρομή που χρησιμοποιείται από τους σωματέμπορους, όταν φέρνουν ευάλωτους άντρες, γυναίκες και παιδιά από τα σύνορα στην Ελλάδα για να τους εκμεταλλευτούν. Ο αγώνας φέτος θα είναι ανοιχτός και σε Έλληνες δρομείς και ποδηλάτες.

Η A21 έχει σαν στόχο της την κατάργηση της αδικίας στον 21ο αιώνα, συγκεκριμένα την καταπολέμηση της εγκληματικής βιομηχανίας των 150,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει υπό το ζυγό της πάνω από 27 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο, μέσω της εμπορίας ανθρώπων. Η A21 έχει έντεκα γραφεία σε δέκα χώρες, με το πρώτο γραφείο να έχει ανοίξει στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.

Η A21 λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία οχτώ χρόνια, παρέχοντας ενημέρωση, προσφέροντας φροντίδα στα θύματα εμπορίας ανθρώπων, και διώκοντας νομικά τους διακινητές. Στις υπηρεσίες που προσφέρει η Α21 συμπεριλαμβάνονται: ένας ξενώνας, ένα σπίτι μετάβασης και μια τηλεφωνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας για καταγγελίες (1109). Μόνο μέσα στο 2014 ο αριθμός των κλήσεων που δεχτήκαμε για καταγγελίες σχετικές με περιστατικά εμπορίας ανθρώπων αυξήθηκε κατά 175%. Η 1109 ενισχύει τις προσπάθειες της Α21 για τη δίωξη των διακινητών. Μέχρι σήμερα, η Α21 έχει δει 49 εγκληματίες να καταδικάζονται για εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Trafficking in Persons Report του 2015, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού - και σε πολύ περιορισμένο βαθμό χώρα προέλευσης- θυμάτων σεξουαλικής και εργασιακής εμπορίας, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Αυτός ο ξεχωριστός μαραθώνιος, που ονομάζεται “Muskathlon”, θα τελειώσει περίπου στις 13:30 στα Λευκόγεια, στο Κάτω Νευροκόπι. Όλο το χωριό θα καλωσορίσει τους δρομείς με ένα γλέντι που θα περιλαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς. Όλα τα έσοδα του μαραθωνίου θα δοθούν στην Α21 και θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, για τη διάσωση και την φροντίδα των θυμάτων και την νομική δίωξη των διακινητών.