Skip to main content

Δράκοι και κουνγκ φου στην Chinatown της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Κάλεσμα Μπουτάρη στους Κινέζους της οδού Αισώπου να επενδύσουν στη γειτονιά τους - «Τρελοδήμαρχο» τον χαρακτήρισε ο Ηλίας Ψινάκης

Στη σημαιοστολισμένη και γεμάτη κόκκινα κινέζικα φαναράκια Αισώπου, στη λεγόμενη Chinatown, μεταφέρθηκαν μετά τη ΔΕΘ οι εκδηλώσεις για την κινέζικη πρωτοχρονιά και την έλευση του έτους του κόκκορα, που πραγματοποιούνται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την οδό Αισώπου, που έβαλε τα καλά της, φιλοξενώντας δρώμενα όπως η εντυπωσιακή παρέλαση με τους δράκους.

Σε μία όμορφη εικόνα, χορωδία με παιδιά από την κινέζικη κοινότητα τραγούδησε μαζί με τον Κινέζο πρέσβη και τον Ηλία Ψινάκη.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κινέζικα φαγητά, τα οποία ετοίμασαν οι εκπρόσωποι της κινέζικης κοινότητας, αλλά και άλλες λιχουδιές, όπως νουντλς, πανσέτες με ψωμάκια και αναψυκτικά. 

Μπουτάρης σε Κινέζους Θεσσαλονίκης: Φτιάξτε μαγαζιά, φτιάξτε τη γειτονιά σας

Από το βήμα της εξέδρας που στήθηκε για τις εκδηλώσεις, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στη συνεργασία που ξεκινάει μεταξύ Θεσσαλονίκης και κινεζικών πόλεων.

Ο κ. Μπουτάρης παρακάλεσε τους Κινέζους της Θεσσαλονίκη να φτιάξουν τη γειτονιά τους και τον δρόμο αυτόν σαν να ήταν σπίτι τους. «Ανοίξτε ένα εστιατόριο, ένα κατάστημα με κινεζικά προιόντα, ανοιχθείτε στην κοινωνία για να σας γνωρίσουμε καλύτερα», είπε.

«Αυτή η περιοχή είναι δακτυλοδεικτούμενη. Δεν θα το κάνει ο δήμος. Εσείς θα το κάνετε και ο δήμος θα βοηθήσει», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον Γ. Μπουτάρη, ο ομόλογός του, Ηλίας Ψινάκης, τον χαρακτήρισε «τρελοδήμαρχο» και είπε πως «είναι πολύ μπροστά». Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Κινέζος πρέσβης έβαζαν τα μάτια του λιονταριού, όπως προστάζει το κινεζικό έθιμο.