Skip to main content

Δράκοι και κουνγκ φου στη Θεσσαλονίκη για την κινέζικη πρωτοχρονιά

Από την πλατεία ΧΑΝΘ έως και την Αισώπου θα κυριαρχεί κινέζικος αέρας, ενώ από νωρίς το πρωί θα κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη δράκοι

Σε όλη την πόλη θα επεκταθούν φέτος οι εκδηλώσεις για την κινέζικη πρωτοχρονιά και την έλευση του έτους του πετεινού που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.  

Από την πλατεία ΧΑΝΘ έως και την Αισώπου θα κυριαρχεί κινέζικος αέρας, ενώ από νωρίς το πρωί θα κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη δράκοι, στο πλαίσιο των παρελάσεων που θα λάβουν χώρα.

Οι εκδηλώσεις φέτος διοργανώνονται από την κινέζικη κοινότητα, τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και την ΔΕΘ - Helexpo, καθώς η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα κατά την 82η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

«Στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνουμε στην Κίνα, ενθαρρύνουμε και εμψυχώνουμε την κινεζική κοινότητα της πόλης. Ήδη προώθησαν την ιδέα του δήμου και άνοιξαν τουριστικό γραφείο. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι οι Κινέζοι να γνωρίσουν και να έρχονται στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί, θα ξεκινήσουν στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου μπροστά από την νότια πύλη της Έκθεσης. Εκεί θα κάνουν την εμφάνισή τους δράκοι, υπό τους ήχους κινέζικης μουσικής, ενώ μια ομάδα νεαρών θα κάνει επιδείξεις κουνγκ – φου.

Παράλληλα, έξω από την ΔΕΘ θα γίνει έπαρση σημαίας τόσο της ελληνικής όσο και της κινέζικης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ - Helexpo Κυριάκο Ποζρικίδη, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης θα παιανίζει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της εν λόγω τελετής θα αποκαλυφθεί και το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Μια ώρα αργότερα, τα δρώμενα θα μεταφερθούν στην οδό Αισώπου, στην λεγόμενη Chinatown, όπου ήδη έχει στολιστεί εδώ και μέρες με σημαιάκια και κόκκινα κινέζικα φαναράκια. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση με τους δράκους, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κινέζικα φαγητά, τα οποία θα ετοιμάσουν οι εκπρόσωποι της κινέζικης κοινότητας. Στις εκδηλώσεις θα παρεβρεθεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Κινέζικο χρώμα και άρωμα θα αποκτήσει από τις 16.00 έως τις 18.00 και η πλατεία Αριστοτέλους, όπου και εκεί θα λάβουν χώρα δρώμενα της κινέζικης παράδοσης, τόσο με τους δράκους, όσο και με την μουσική και τις επιδείξεις κουνγκ – φου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης 2ο Ελληνοκινεζικό Forum, η συνάντηση δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας που συμμετέχουν στην «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων». Στη συνάντηση, που θα γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, θα απευθύνει χαιρετισμό ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Πρέσβης της Κίνας, ενώ αναμένεται να βρεθεί και ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλίας Ψινάκης.