Skip to main content

Δραγασάκης: Ρεαλιστική η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τον Απρίλιο

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του δεύτερου τραπεζικού φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Κεφάλαιo και η εταιρία "Symeon Tsomokoς", επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους».

Επίσης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι τμηματική ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτρέψει στην χώρα να γυρίσει σελίδα και στους επενδυτές να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.

Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ.Δραγασάκης κάλεσε τις τράπεζες να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων με την διαμεσολάβηση τους με την επενδυτική κοινότητα. Έδωσε έμφαση στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση της μείωσης τους.

Για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι «εμπορεύματα». «Αρνούμαστε την λογική ότι τα δάνεια για να αγοράζονται και να πωλούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η προσέλκυση καταθέσεων, η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα γίνει μετά την αξιολόγηση που θα σημάνει και την έναρξη της συζήτησης για την άρση των capital controls σε ένα τρίμηνο, τετράμηνο.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την δημιουργία «ειδικών εργαλείων», όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και τη δημιουργία μιας δέσμης αναπτυξιακών ταμείων για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, την Ετεπ κλπ. Σχετικά νομοθετήματα θα υπάρξουν σε κάθε περίπτωση τους μήνες που θα ακολουθήσουν μετά την αξιολόγηση.