Skip to main content

Δραγασάκης: Νέο παραγωγικό πρότυπο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε εξέλιξη οι εργασίες του 11ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Νέο παραγωγικό πρότυπο χαρακτήρισε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 11ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ.Δραγασάκη, η περιφέρεια έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-Ισχυρή παραγωγική βάση.

-Εκπαιδευμένο δυναμικό.

-Στηρίζεται στην Καινοτομία.

«Αυτό το παραγωγικό πρότυπο μπορεί να εξελιχθεί εφόσον υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο βαλκανικής ανάπτυξης. Τα Βαλκάνια μπορούν από μπαρουταποθήκη της Ευρώπης να γίνουν περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με αυτόνομες, παράλληλες πορείες, αλλά μόνο μέσα από το συντονισμό περιεχομένου όλων των φορέων. Χάρηκα που άκουσα τον περιφερειάρχη να μιλά με αυτοπεποίθηση για τα επιτεύγματα της Περιφέρειας, χωρίς να υποκρύπτει τα προβλήματα. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους συνεργάτες του. Δεν αναφέρομαι αναλυτικά στις δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε στην ανάπτυξη και τα ζητήματά της, αφού τα είπε όλα ο κ. Τζιτζικώστας και συμφωνούμε», τόνισε ο κ.Δραγασάκης.

Τζιτζικώστας: Θα ακουστεί καθαρά η φωνή της Κεντρικής Μακεδονίας

Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει σημασία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το συνέδριο είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

1.Θα ακουστεί καθαρά η φωνή, οι θέσεις και οι προτάσεις των φορέων ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.
2.Θα συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης.
3.Θα προωθήσουμε τα μεγάλα ζητήματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατόπιν προτροπής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την ξαφνική απώλεια του προέδρου του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Ο κ. Τζιτζικώστας εμφανώς συγκινημένος χαρακτήρισε όχι μόνο δικό του φίλο τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, αλλά φίλο της ανάπτυξης και τόνισε πως η απώλειά του είναι εξαιρετικά βαριά για τη Θεσσαλονίκη.

Ως έναν αγωνιστή του χώρου του, που εξέφραζε με πάθος τα αιτήματα του κλάδου του και με αγωνία για τη χώρα, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πρόεδρο του ΒΕΘ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζοντας κι ο ίδιος τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Κόλλια-Τσαρουχά: Κεφάλαια άνω των 10 εκατ.ευρώ για χρηματοδότηση του επιχειρείν

Ειδική αναφορά στη διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο ΥΜΑΘ έκανε η υφυπουργός, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αλλά και γενικότερα στις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στη Μακεδονία και Θράκη, κάνοντας λόγο για απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση του επιχειρείν ύψους άνω των 10 εκ. ευρώ. Η κ. Τσαρουχά αναφέρθηκε και στο έργο που επιτελείται από τους εποπτευόμενους φορείς.

Γιάννης Μπουτάρης: Οι δύο θησαυροί της Θεσσαλονίκης

«Καλό που γίνονται αυτά τα περιφερειακά συνέδρια, όπου θεωρητικά πρέπει να μαζεύονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις από αυτά τα συνέδρια. Και αναφερόμενος ειδικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη θέλω να πω ότι έχουμε εκπονήσει ήδη σαν δήμος ένα αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο έχουμε βαφτίσει «Θεσσαλονίκη 2020-2030», είπε κατά την προσέλευσή του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Το σχέδιο του δήμου», όπως είπε, «περιλαμβάνει δράσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι η δυνατότητα και τα μέσα με τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί και οικονομικά αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο η πόλη, αξιοποιώντας τους δύο μεγάλους θησαυρούς που έχει, την ιστορία της και τα πανεπιστήμιά της. Από εκεί και πέρα σαν αποτελέσματα αυτών των δύο μεγάλων κεφαλαίων είναι ο τουρισμός, είναι η επαγγελματική ανάπτυξη πολλών κλάδων και φυσικά ο στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η Μητρόπολη των Βαλκανίων».