Skip to main content

Δραγασάκης: Μειοψηφία όσοι εναντιώνονται στη ρύθμιση του χρέους

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε ότι η διαδικασία ρύθμισης είναι «κλειδί» για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και έξοδο στις αγορές.

«Η ρύθμιση του χρέους είναι συνθήκη σταθερότητας για τη χώρα, οπότε προκαλούν εντύπωση όσοι επιχειρηματολογούν για το αντίθετο. Η κυβέρνηση διεκδικεί αδιάκοπα τη ρύθμιση του χρέους, όπως άλλωστε ορίζει και η ίδια η συμφωνία. Όσοι εναντιώνονται είναι μειοψηφία».

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας πως η διαδικασία της ρύθμισης είναι «κλειδί» για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, έξοδο στις αγορές και στόχους πλεονασμάτων μετά το 2018.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, επισήμανε «ότι η επίλυση του ζητήματος με αναπτυξιακά κριτήρια θα δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγική οικονομία», ενώ συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση, «η ανάδειξη του νέου παραγωγικού υποδείγματος είναι προτεραιότητα στο εγχείρημα της εξόδου από την κρίση».

Αναφερόμενος στην οικονομία γενικότερα ο κ. Δραγασάκης είπε πως ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε χθες τις «Κασσάνδρες» επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Επισήμανε ακόμη πως «το στρεβλό παραγωγικό υπόδειγμα των προηγούμενων δεκαετιών ήταν όχι μόνο μέρος αλλά υπόβαθρο της κρίσης», τονίζοντας ότι από την κρατικοδίαιτη, με χρέη «μέσα» και καταθέσεις «έξω», δραστηριότητα πρέπει να μεταβούμε στην κοινωνικά υπεύθυνη/βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

«Κράτος Δικαίου, θεσμοί τους οποίους εμπιστεύονται οι πολίτες και κοινωνία όρθια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία της αγοράς» συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η μείωση του φορολογικού βάρους, αλλά και η δίκαιη και αναλογική κατανομή του. Υπογράμμισε πως «"κλειδί" είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως «η διάζευξη "μικρό ή μεγάλο κράτος" είναι ψευδεπίγραφη», κάνοντας λόγο για «νέο μοντέλο συνεργασίας Δημοσίου, ιδιωτών και κοινωνίας των πολιτών».

Αναφερόμενος στον τουρισμό υπογράμμισε την ανάγκη «να ξεφύγουμε από τις τρες αυταπάτες, ότι δηλαδή μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και συμπίεσης των μισθών και σε συνθήκες μη σταθερότητας των γειτόνων μας».