Skip to main content

Δραγασάκης: Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει-Πανέτοιμοι για αξιολόγηση

Η κυβέρνηση, μέχρι το Eurogroup τον Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτούμενων, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως. Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης».

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το έργο του Μετρό, όπου υπήρξε σεβασμός στις αρχαιότητες που βρέθηκαν, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Τέλος ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον ένα λειτουργικό μοντέλο διαβούλευσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόψεις και των ειδικών και των αρμοδίων αρχών ώστε να μην καθυστερούν τα έργα αλλά να κινούνται σε ένα πλαίσιο κανόνων.

Γερμανικές εκλογές και διαπραγμάτευση

Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως και η Γερμανία όπως και υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη όπως λειτουργεί δρα ως 'θερμοκήπιο' για την ακροδεξιά». Υπενθύμισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από αρκετό καιρό σημείωνε πως η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί. Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας προοδευτικός πόλος σε κλίμακα Ευρώπης για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας» και συμπλήρωσε πως «καθένας μόνος του δεν μπορεί ν' αλλάξει πολλά στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητες ευρύτερες συμμαχίες που ν' απαντούν στις ανάγκες των κοινωνιών».

Αξιολόγηση

Στο ερώτημα για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ολοκλήρωση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης, είπε ότι είναι πανέτοιμη και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε πως και στο παρελθόν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων δεν οφείλονταν στην Ελλάδα αλλά στις διαφωνίες των εταίρων μας. Πάντως ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτούμενων.

Για Ντάισελμπλουμ

Αναφορικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα είπε «ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε ευθέως για "καθαρή έξοδο" από το Πρόγραμμα, κάτι άκρως ενθαρρυντικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της».

Τράπεζες και ΔΝΤ

Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα ερωτηματικά από το ΔΝΤ ο κ. Δραγασάκης είπε «η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τρέπεζες. Το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς. Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαικοί θεσμοί. Έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και οικονομία».

Γενικά για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, ο κ Δραγασάκης είπε πως όταν η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο δεν ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος των τραπεζών, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε μήπως ενδεχομένως κάποιοι επιθυμούν μέσω της Ελλάδας να λύσουν αλλά θέματα, όπως για παράδειγμα την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Πάντως, αναφερθείς και στην αντίδραση του Χρηματιστηρίου αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές είπε: «Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει σύγχυση. Είναι καθήκον όλων των αρμόδιων Θεσμών και Αρχών να αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».