Skip to main content

Δώρο σε παραπληγικούς και τυφλούς από το υπουργείο Εργασίας

Την υλοποίηση της υπόσχεσης για την καταβολή δώρου στους παραπληγικούς και τους τυφλούς άρχισε να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε η υπουργός.
Την υλοποίηση της υπόσχεσης για την καταβολή δώρου στους παραπληγικούς και τους τυφλούς άρχισε να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, Λούκα Κατσέλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Όπως τόνισε η κα Κατσέλη το υπουργείο θα μείνει πιστό στη δέσμευσή του να φροντίσει για την επιστροφή του δώρου στις ευπαθείς κατηγορίες, μόλις το δημοσιονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας το επιτρέψει.

«Στο πλαίσιο αυτό, για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η εφαρμογή της αρχής παροχής ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης για όλους τους πολίτες της Ελλάδας αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε πολιτικής του. Και ήδη αποδεικνύει έμπρακτα την υιοθέτηση αυτής της αρχής, καθώς στα 17 Προγράμματα στήριξης της εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και υλοποιούνται, μέσω του ΟΑΕΔ, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, από επιδοτούμενες θέσεις εργασίας μέχρι την κάλυψη κόστους εργονομικής διευθέτησης χώρου, για τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν άτομα με αναπηρία», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η υπουργός, ακόμη και στις σύγχρονες κοινωνίες του 21ου αιώνα, τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Παρά τις παγκόσμιες διακηρύξεις για διασφάλιση των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, τα άτομα με αναπηρία ζουν ακόμη με το στίγμα της απορριπτικής διαφορετικότητας. Παρά τους αγώνες για την προάσπιση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στα ευνομούμενα κράτη, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τη μειονότητα του πληθυσμού και πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για τα αυτονόητα δικαιώματά τους» σημειώνει.

«Ακόμη κι αν σήμερα, την ημέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, δεσμευτούμε ότι θα διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι απλώς αυτή η δέσμευση δεν είναι αρκετή, εάν δεν μεταφράζεται έμπρακτα σε υποχρέωση για υποστήριξη αυτών των ατόμων. Δίνουμε την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να σπάσουν το φαύλο κύκλο του αποκλεισμού, γιατί ειλικρινά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολλαπλά από την ένταξή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου» υπογραμμίζει.

Τέλος, η κα Κατσέλη εύχεται η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία ας μην αποτελέσει φέτος απλώς την αφορμή για στείρες δηλώσεις, αλλά ως ημέρα, που θα αναλάβουμε όλοι μας, Πολιτεία και Κοινωνία, την υποχρέωση και την ευθύνη να διασφαλίσουμε το σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των πολιτών με αναπηρία».