Skip to main content

Δωρεάν νομική βοήθεια σε δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα

Θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση, όπως προκύπτει σε απάντηση στην ερώτηση του Α. Φωκά

Δωρεάν νομική βοήθεια σε δανειολήπτες με χαμηλό πραγματικό εισόδημα προβλέπεται σε νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό επισημαίνει στην απάντησή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά.

Την απάντηση υπογράφει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως η διάκριση μεταξύ (καθαρού) φορολογητέου και τεκμαρτού εισοδήματος ως κριτηρίου για τους δικαιούχους της νομικής βοήθειας προβλέπεται να διατηρηθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα εισαχθεί στη Βουλή, ενώ αιτιολογώντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του, επισήμανε πως μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης όλων των φορέων, το σχέδιο νόμου εισέρχεται σε «φάση ολοκλήρωσης» και πως αναμένεται η κατάθεση του προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς τονίζει: «Πρόκειται αναμφισβήτητα για δικαίωση του αγώνα των δανειοληπτών, η σαφής διάκριση μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος ανοίγει το δρόμο για τη δωρεάν νομική βοήθεια σε αυτούς που στα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν χωρίς πόρους. Η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δε με στεναχωρεί, θεωρώ πως ένα σοβαρό κράτος έχει συνέχεια στη Διοίκηση, ο νέος Υπουργός θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο».