Skip to main content

Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας

Το μέτρο εξετάζεται να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές, όπως ο ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

Ελεύθερη μετακίνηση των εγγεγραμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση.

Ο κ. Σπιρτζής ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωση του που έγινε χθές: « Για τους συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Και εξετάζουμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα από άλλες δράσεις, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές».

Αναλυτικά οι δράσεις αλλυλεγγύης της κυβέρνησης :

  • Δωρεάν μετακίνηση των πολιτών, το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015, με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Δεν περιλαμβάνεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ.
  • Δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες όσων είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου. Παράλληλα, εξετάζεται το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές(πχ.ΟΑΣΘ).
  • Διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους, για τους ανέργους του ΟΑΕΔ.
  • Καταργούνται οι έλεγχοι που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές, οι οποίοι και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου. Μάλιστα, στο σημείο αυτό έκανε λόγο για ενέργεια "νομικά παράνομη και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη".
  • Καμία διακοπή σύνδεσης από την ΕΥΔΑΠ, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Κανονικά η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ μέσω των ΕΛΤΑ (όσοι πληρωνόντουσαν από τα ΕΛΤΑ).
  • Δεν θα διακοπούν οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις (σταθερές, κινητές και ίντερνετ) μετά από συμφωνία με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
  • Ζητήθηκε από παραχωρησιούχους να μην καταβάλλονται διόδια το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα. Η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμα γίνει, αναμένεται συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τους παραχωρησιούχους.
  • Αναμένεται έκπτωση στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει αποφασιστεί το ποσοστό. Αναμένονται συζητήσεις, τόσο με τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ, όσο και με το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Σύσταση ομάδας στο Υπουργείο και για τους εποπτευόμενους φορείς και για τους πολίτες, προκειμένου να καταγράφουμε προβλήματα που δημιουργούνται από την αργία των τραπεζών και να επιλύονται με τον καλύτερο τρόπο και τάχιστα.