Skip to main content

Δωρεάν είσοδος σήμερα στα μουσεία - Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας. Τιμώμενο το Αρχαιολογικό Μουσείο με επετειακές εκδηλώσεις. Πώς γιορτάζουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Διεθνής ημέρα Μουσείων σήμερα, με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων ανά την επικράτεια, αλλά και ευρωπαϊκή νύχτα το Σάββατο, με διευρυμένο ωράριο στα περισσότερα μουσεία.

Η φετινή χρονιά της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έχει ως κεντρικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει σήμερα την τιμητική του, καθώς από τις 7 το απόγευμα θα απευθυνθούν χαιρετισμοί και ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, της προέδρου του ελληνικού τμήματος του ICOM, Αλεξάνδρας Μπούνια, του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρίας Λαγογιάννη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Τετάρτη 18 Μαΐου διοργανώνοντας τη δράση «Πολύγλωσσο Μουσείο με μουσικές συναντήσεις», με ξεναγήσεις στην νοηματική, σε άτομα με προβλήματα όρασης, στο ευρύ κοινό, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις, κι όλα με ελεύθερη είσοδο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις μόνιμες υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Μνήμη και Λίθοι» και «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις «Ραιδεστός- Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σε ένα ταξίδι προσφοράς» και «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον».

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις στους δύο χώρους (Μονή λαζαριστών & Αποθήκη Β1, λιμάνι), ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από κοινού με τους φορείς του λιμανιού, -το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης- καθώς και μια παράσταση-θεατρικό αναλόγιο με κείμενα και ποίηση του Δανιήλ Χαρμς, από τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Αναλυτικά:

Τετάρτη 18 Μαΐου

12:00 Ξεναγήσεις από τους επιμελητές του μουσείου στις τρέχουσες εκθέσεις, στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)

12:00 Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές στην έκθεση ENIGAMI, στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1)

17.00-19.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Lost In Port-Πολιτιστικά Τοπία στο Λιμάνι

Εργαστήριο για οικογένειες - καθοδηγούμενη περιπλάνηση με στάσεις και δράσεις στο πολιτιστικό τοπίο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού, σε εξωτερικούς χώρους καθώς και στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας, του Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η δράση τελεί στο πλαίσιο του προγράμματος 'Λιμάνι: Πύλη Πολιτισμού', που πραγματοποιούν οι τρεις φορείς με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Προϋπόθεση συμμετοχής: μια φωτογραφική μηχανή ή κινητό με φωτογραφική μηχανή, ανά οικογένεια. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ηλικίες: 6-10 ετών. Δωρεάν συμμετοχή

Bazaar εκδόσεων από τα πωλητήρια των δύο χώρων του μουσείου

Πέμπτη 19 Μαΐου

20:00-21:00 «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας», ποίηση και κείμενα του Δανιήλ Χάρμς σε μορφή θεατρικού αναλογίου/ Μονή Λαζαριστών/ Δωρεάν είσοδος στους χώρους

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων μας καλεί να επισκεφτούμε τις εκθέσεις και να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις του. Την Tετάρτη 18 Μαΐου 2016,το μουσείο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο, με διευρυμένο ωράριο, από τις 10:00 ως 22:00.

Το Μουσείο προγραμματίζει για αρχή εκείνη την ημέρα ένα ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης-δράσης με τίτλο «Μουσείο Εκτός των Τειχών» με ώρα έναρξης 18.00 και ελεύθερη συμμετοχή.
Επιπλέον, το κοινό θα επισκέπτεται τη μόνιμη έκθεση των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και τις περιοδικές εκθέσεις:

«Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 22 Μαΐου 2016. Στις τέσσερις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται 67 έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας καθώς και αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, ζωγραφική, προβολές) από την ζωή του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκπατρισμό. Ομαδική έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο αφιερώματος «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», της 13ης ΔΕΒΘ.

Τέλος, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, και μας προσκαλεί σε θεατρική παράσταση, με ώρα έναρξης 21.00, και ελεύθερη είσοδο.

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις ώρες 10:00-11:00 και 12:00-13:00, με συμμετοχή ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του γιορτάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες του Τελλογλείου θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν στις εκθέσεις «Οδυσσέας Ελύτης. Ποίηση και ζωγραφική» και «Όραμα και δημιουργία. Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική». Θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, στις 11.00 – 12.00 και στις 19.00 – 20.00.

Στην έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» (διάρκεια ως 31 Μαΐου 2016) παρουσιάζονται κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες του Οδυσσέα Ελύτη, δοκίμια του ίδιου για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, καθώς και έργα σημαντικών καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του. Η έκθεση «Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική» (διάρκεια ως 31 Μαΐου 2016) σκιαγραφεί την πορεία του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστασίου Γ. Λεβέντη μέσα από έργα τέχνης της συλλογής του, φωτογραφίες και ντοκουμέντα.


Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα συμμετέχει κι αυτό στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ενδιαφέρουσες δράσεις. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, τις ώρες 8.00 – 20.00, στις Αίθουσες Μόνιμης Έκθεσης «Amusing Museum», θα πραγματοποιήσει διαδραστική ξενάγηση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android, σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team (ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ).

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στις 20.00, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», θα παρουσιαστεί το μουσικό δράμα «Φαντασία Νεκρή, Φανταστείτε», βασισμένο στην πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art. Και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί μια πολιτιστική περιπατητική διαδρομή με τίτλο «Στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού», σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot και αφετηρία τον Λευκό Πύργο. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παρασκευή 20 Μαΐου, τις ώρες 17:00-20:00, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ομάδα καταγραφής παλαιών κτηρίων της Monumenta στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει φωτογραφικό περίπατο στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού και τη γύρω περιοχή, με τίτλο «Φωτο-ξεναγήσεις».

Ιστορικές φωτογραφίες αποτελούν το ερέθισμα για την ξενάγηση και τη φωτογράφιση της συγκεκριμένης περιοχής. Οι συμμετέχοντες έχοντας ανά χείρας τις φωτογραφίες αυτές θα διερευνήσουν τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό να εντοπίσουν την κατάλληλη οπτική γωνία και να επαναλάβουν τη λήψη καταδεικνύοντας τις διαφορές του τότε και του σήμερα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΦΘ μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου (τηλ.: 2310.566716 τις ώρες 12:00-16:00). Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους τη φωτογραφική τους μηχανή.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
17:00 Συνάντηση στο καφέ του ΜΦΘ (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
17:00-17:30 Σύντομη παρουσίαση για την ιστορία του λιμανιού και τα αρχιτεκτονικά μνημεία που βρίσκονται στην Α΄ προβλήτα και τη γύρω περιοχή.
17:30-18:30 Φωτογραφικός περίπατος σε ομάδες.
18:30-20:00 Παρουσίαση των φωτογραφιών μας και συζήτηση