Skip to main content

Δωρεάν φρούτα σε «ευπαθείς» πληθυσμιακές ομάδες της Κ. Μακεδονίας

Αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα οι διανομές ροδάκινων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είκοσι χιλιάδες οι πρώτοι δικαιούχοι.

Είκοσι χιλιάδες μέλη πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών και παιδιά 17 κατασκηνώσεων που λειτουργούν αυτή την περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία θα λάβουν νέο πακέτο βοήθειας, με νωπά προϊόντα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον συντονιστή Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας, Χάρη Αηδονόπουλο.

Ο κ. Αηδονόπουλος τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι των «ευάλωτων» κοινωνικά ομάδων θα λάβουν καλάθια με πέντε κιλά ροδάκινα ανά ωφελούμενο, ενώ τον Αύγουστο προγραμματίζεται ανάλογη διανομή και για τους περίπου 60.000 δικαιούχους του ΤΕΒΑ στην Κεντρική Μακεδονία. Οι τελευταίοι δεν λαμβάνουν τώρα ανάλογες ποσότητες, επειδή είναι σε εξέλιξη η επικαιροποίηση και αναθεώρηση της σχετικής λίστας των δικαιούχων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ωφελουμένων στο τέλος της διαδικασίας θα φτάσει περίπου στους 90.000.

Ανάμεσα στους ωφελούμενους αυτούς περιλαμβάνονται και οι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και οι μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από το φθινόπωρο, που ανοίγουν τα σχολεία).

Στη σημαντική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων συνέβαλαν δυο παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο. Ο πρώτος είναι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ροδάκινων παραμένει αδιάθετο, ειδικά από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, εξαιτίας του εμπάργκο που συνεχίζει να ισχύει για τη Ρωσία. Έτσι, όχι μόνο υπάρχει σημαντική διαθέσιμη ποσότητα, αλλά και προβλέπεται αποζημίωση των παραγωγών. Ο δεύτερος είναι ότι από τις 17 Ιουλίου, εκτός από τους δήμους, με νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα και στις Περιφέρειες να μπορούν να κάνουν διανομή νωπών προϊόντων σε «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού.

Η διανομή θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν αρκετές το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού, αλλά και το χειμώνα. Κυρίως θα αφορούν σε φρούτα εποχής, που εμπλουτίζουν έτσι και το καλάθι των προϊόντων που λαμβάνουν ως βοήθεια οι συγκεκριμένοι πολίτες.