Skip to main content

Δωμάτιο ανάγνωσης στο Γενί Τζαμί και στη Casa Bianca

Στο Γενί Τζαμί και στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται από την ερχόμενη εβδομάδα εικαστική εγκατάσταση και ένα Δωμάτιο Ανάγνωσης.

Το χειρόγραφο βιβλίο με τίτλο «Clementina» που δημιούργησαν η Giulia Casartelli και η Εύα Μαραθάκη, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο μιας εικαστικής εγκατάστασης αλλά και ενός Δωματίου Ανάγνωσης, που θα φιλοξενηθούν στο Γενί Τζαμί και στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca, αντίστοιχα.

Τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στις 20.00, ενώ το Δωμάτιο ανάγνωσης, θα λειτουργήσει την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

Η ιστορία της Clementina προέκυψε με τη γνωριμία και την επίσκεψη της Giulia Casartelli στο στούντιο της Εύας Μαραθάκη, με αφορμή την οποία, η Casartelli δημιούργησε το επιμελητικό κείμενο για μια συγκεκριμένη σειρά έργων της Μαραθάκη. Σκοπός αυτής της συνεργασίας δεν ήταν η εικονογράφηση και η παραγωγή ενός βιβλίου σε πολλαπλά τυπωμένα αντίτυπα, αλλά η ολοκλήρωση και η παρουσίαση της μιας ιστορίας. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και η ιδέα ενός χειρόγραφου βιβλίου - έργου τέχνης, το οποίο ωστόσο, λόγω της εύθραυστης φύσης του, μπορεί να εκτεθεί και να διαβαστεί από ένα περιορισμένο κοινό.

Το χειρόγραφο της Clementina θα παρουσιάζεται πλαισιωμένο από μια σειρά έργων και μια εγκατάσταση της Εύας Μαραθάκη, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 2310 857978) έως τις 6 Δεκεμβρίου 2015, από Τρίτη έως και Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00 (Κυριακή και Δευτέρα, κλειστά).  

Το Δωμάτιο Ανάγνωσης, για το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου, θα λειτουργήσει στην Casa Bianca  (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 427555) κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00.