Skip to main content

ΔΟΜ: 7.200 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2017

Ο διάπλους της Μεσογείου, τον οποίο επιχείρησαν τουλάχιστον 360.000 επίδοξοι μετανάστες παραμένει η επικινδυνότερη διαδρομή.

Σχεδόν 7.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν από τις αρχές του 2016, η πλειονότητα εξ' αυτών στη Μεσόγειο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2015, γνωστοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ).

Από τους συνολικά 7.189 νεκρούς ή αγνοουμένους που καταγράφηκαν έως χθες Πέμπτη, οι 4.812 χάθηκαν επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου προκειμένου να φθάσουν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία, διευκρίνισε ο ΔΟΜ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αυτό αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 20 θανάτους την ημέρα και ο συνολικός απολογισμός θα μπορούσε επομένως να αυξηθεί περαιτέρω έως το τέλος του έτους κατά 200 έως 300 νεκρούς, προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ο διάπλους της Μεσογείου, τον οποίο επιχείρησαν σχεδόν 360.000 επίδοξοι μετανάστες από τις αρχές του έτους, παραμένει η επικινδυνότερη διαδρομή, όπου έχει καταγραφθεί το 60% και πλέον των θανάτων ή εξαφανίσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε σήμερα ο ΔΟΜ, 88 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε 114 επιβάτες στα ανοιχτά της Ζαουίγια στη Λιβύη. Αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από λιβυκές πηγές.

Ο ΔΟΜ επισημαίνει επιπλέον ότι ο αριθμός των θανάτων των μεταναστών σε άλλες περιοχές του κόσμου επίσης αυξήθηκε φέτος, ειδικά στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Αφρική, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.