Skip to main content

Δολοφονία ακροδεξιού ηγέτη στη Ν.Αφρική

Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Αστυνόμευσης Νάθι Μέθουα κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας «κάθε φυλής και κάθε πολιτικής απόχρωσης» να «μη συδαυλίσουν τη φωτιά της βίας», έπειτα από τη δολοφονία του νοτ
Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Αστυνόμευσης Νάθι Μέθουα κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας «κάθε φυλής και κάθε πολιτικής απόχρωσης» να «μη συδαυλίσουν τη φωτιά της βίας», έπειτα από τη δολοφονία του νοτιοαφρικανού φιλορατσιστή πολιτικού Γιουτζίν Τερ Μπλανς, ενώ ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Το Κίνημα Αντίστασης των Αφρικάανερ (AWΒ) του δολοφονηθέντος ορκίσθηκε εκδίκηση και ανακοίνωσε πως θα συνέλθουν τα όργανά του την 1η Μαΐου για να αποφασίσουν πως θα απαντήσουν στη δολοφονία του ηγέτη τους, που κατά τα φαινόμενα δολοφονήθηκε από δύο αγρότες σε μία διαμάχη για τα ημερομίσθια.
«Θα εξετάσουμε στη συνεδρίαση τη δράση μας για την εκδίκηση του Τερ’Μπλανς», τόνισε ο γγ του Κινήματος Αντρέ Βισάγκιε.

«Δολοφονήθηκε με πάνγκας (μεγάλα μαχαίρια) και σωλήνες ύδρευσης.
Ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου».Η ωμότητα αυτή εξόργισε πολλά μέλη του AWB, τα οποία αξιώνουν «άμεση βίαιη απάντηση», τόνισε ο ίδιος.
«Αντίθετα προς αυτά που ζητούν τα μέλη μας, εμείς τους καλούμε να παραμείνουν ήρεμοι προς το παρόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η δολοφονία τούτη αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις σε μία χώρα, όπου το χρώμα του δέρματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κοινωνικών διακρίσεων ακόμη και 16 χρόνια μετά την κατάργηση του ρατσιστικού απαρτχάιντ.
Με ορατό τον κίνδυνο εκτραχηλισμού της έντασης, ο πρόεδρος Ζούμα κάλεσε χθες βράδυ «τους Νοτιοαφρικανούς να μην επιτρέψουν σε προβοκάτορες να επωφεληθούν από την κατάσταση και να προωθήσουν τα φυλετικά μίση».