Skip to main content

Διώξεις κατά δύο καθηγητών ΑΠΘ για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι παρακράτησαν χρηματικά ποσά από κονδύλια που προορίζονταν για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού δικτύου αρχιτεκτονικής.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης έδωσε παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον δύο καθηγητών ΑΠΘ για υπεξαίρεση εις βάρος της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται ότι αποκόμισαν παράνομα συνολικό περιουσιακό όφελος, παρακρατώντας χρηματικά ποσά από κονδύλια που προορίζονταν για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού δικτύου αρχιτεκτονικής.

Με προϋπολογισμό πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα, κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής στο πλαίσιο σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων ενώ διήρκεσε από το 2005 έως το 2010. Οι δύο καθηγητές Αρχιτεκτονικής, ως επιστημονικά υπεύθυνοι και συντονιστές του ευρωπαϊκού προγράμματος κατηγορούνται ότι έπαιρναν τμηματικά χρήματα τα οποία κατέληγαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, με νομιμοφανή τρόπο, μέσω του ΑΠΘ. Έτσι αποκόμισαν συνολικά 370.000 ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεση ξεκίνησε, το 2013, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στην OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος). Πραγματοποιήθηκε έρευνα και το πόρισμα διαβιβάστηκε πρόσφατα στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς που παρήγγειλε την ποινική δίωξη εις βάρος των δύο καθηγητών.