Skip to main content

Δοκιμαστικό δρομολόγιο του ΟΣΕ για τη μεταφορά ΙΧ

Το ενδεχόμενο μεταφοράς ΙΧ με ειδικά δρομολόγια του ΟΣΕ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών ως εναλλακτική λύση μετά το κλείσιμο των Τεμπών.
Το ενδεχόμενο μεταφοράς ΙΧ με ειδικά δρομολόγια του ΟΣΕ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών, στην κατεύθυνση της επίλυσης των μεγάλων κυκλοφοριακών προβλημάτων τα οποία έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της κοιλάδας των Τεμπών.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή συρμού μεταφοράς αυτοκινήτων από τη Λάρισα μέχρι και το Λιτόχωρο. Στο πλαίσιο της δοκιμής χρησιμοποιήθηκαν τα ειδικά βαγόνια που διαθέτει ο ΟΣΕ για τη μεταφορά επιβατικών αυτοκινήτων τα οποία ήδη αξιοποιούνται στο μεταμεσονύκτιο δρομολόγιο του Οργανισμού στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η δοκιμή περιλάμβανε την αξιολόγηση στοιχείων, όπως ο αριθμός των οχημάτων που μπορούν να φορτωθούν, τα σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης, καθώς και η χρονική διάρκεια του δρομολογίου.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν η συγκεκριμένη προοπτική θα τελεσφορήσει και βέβαια δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το πού και πώς θα γίνεται η φορτοεκφόρτωση των οχημάτων. Συνάμα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μεταφοράς φορτηγών αυτοκινήτων με την ίδια πρακτική αλλά όχι μέσω της παλιάς γραμμής Τεμπών- Ραψάνης, όπως είχε αρχικά προταθεί. Οι επιτελείς του Οργανισμού φαίνεται να εξετάζουν τη λύση των πλατφορμών για τη μεταφορά φορτηγών και λεωφορείων, με την αξιοποίηση της διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, μεταξύ Λάρισας και Λιτοχώρου.