Skip to main content

ΔΝΤ: Βήματα προόδου αλλά και κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Η πολιτική και νομισματική αβεβαιότητα είναι διάχυτη σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, ιδίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αναφέρει σε έκθεσή του το Ταμείο

Η παγκόσμια οικονομία έχει σημειώσει βήματα προόδου, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε σημερινή του έκθεση με τον τίτλο Global Financial Stability Report, ωστόσο, υπογραμμίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων προκλήσεων.

Στην έκθεση επισημαίνεται η περαιτέρω βελτίωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών αλλά και ότι η πολιτική και νομισματική αβεβαιότητα είναι διάχυτη σε αρκετές περιοχές του πλανήτη και ιδίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

«Καμπανάκι» χτυπά και για την Κίνα, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτει το ΔΝΤ, ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τις τράπεζες έχει περιοριστεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε αποκλιμάκωση βρίσκονται και οι προκλήσεις των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς η ανάκαμψη της τιμής των εμπορευμάτων έχει συνδράμει στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως τονίζει.

Όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απορρίπτει τις προστατευτικές πολιτικές, οι οποίες δύναται να θέσουν νέα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.